" Ελεγχος από Ε.Ε. στα προσχέδια προϋπολογισμών
Το πρώτο βήμα της οικονομικής διακυβέρνησης, δηλαδή του μεγαλύτερου συντονισμού σε θέματα της γενικότερης οικονομικής των κρατών-μελών, έγινε χθες στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, με την οποία στο εξής θα αρχίζει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Ουσιαστικά πρόκειται για τον έλεγχο από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη των προσχεδίων προϋπολογισμών, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βασίζονται σε στέρεες βάσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που πριν από τρία χρόνια θα ήταν αδιανόητο και ποτέ δεν θα γινόταν αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, που θα θεωρούσαν ότι περιορίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης όμως, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο σίγουρα δεν είναι αρκετό...
Θεωρητικά, μέσω αυτού θα προλαμβάνονται λάθος εκτιμήσεις στους προϋπολογισμούς, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη εκτέλεση των προϋπολογισμών και τη δημιουργία ελλειμμάτων, την απώλεια ανταγωνιστικότητας και τη διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των κρατών-μελών. Η Κομισιόν έθεσε τρεις αναγκαίους όρους που θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2011: Πρώτον, αυστηρή λιτότητα μέσω της οποίας θα εξυγιανθούν οι οικονομίες της Ενωσης και θα διασφαλιστεί η μακροοικονομική σταθερότητα. Δεύτερον, εφαρμογή γενναίων και συχνά επίπονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση. Τρίτον, μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος συλλογικού Μνημονίου το οποίο η Κομισιόν φιλοδοξεί να επιβάλει στα κράτη-μέλη. Οπως όμως γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, η ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικής λιτότητας και ενίσχυσης της ανάπτυξης δύσκολα επιτυγχάνεται.
Η Κομισιόν προκρίνει δέκα στόχους που, αν επιτευχθούν, θεωρεί ότι θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και θα τονωθεί η ανάπτυξη. Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης θεωρεί την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας, τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ζητεί μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και προτείνει μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, προσεκτική εφαρμογή της flexicurity και επανεισδοχή των ανέργων στην αγορά εργασίας. Επίσης, τη γρήγορη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη, όπως είναι η πλήρης αξιοποίηση της Κοινής Αγοράς.
Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα αρχίζει κάθε χρόνο με την κατάθεση της έκθεσης για την ανάπτυξη. Τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαράσσουν τη συνολική πολιτική. Στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ή Σύγκλισης, για τα εκτός Ευρωζώνης) και τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Τα δύο προγράμματα θα αξιολογούνται από την Επιτροπή και στη συνέχεια το EcoFin θα κάνει συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη-μέλη. Τον Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δίνει την τελική «άδεια», και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τα ελεγμένα προσχέδια προϋπολογισμών θα κατατίθενται στα εθνικά Κοινοβούλια".