" Η πτώση της ανεργίας αυξάνει τους μισθούς
Ισχυρή αύξηση θα εμφανίσουν οι μισθοί στη Γερμανία το τρέχον έτος εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων. Ενας από αυτούς είναι η συνεχιζόμενη πτώση στον δείκτη της ανεργίας, όπως υπογράμμισε η Γερμανίδα υπ. Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν σε συνέντευξή της. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι μηνιαίες αποδοχές θα εμφανίσουν αξιοσημείωτη άνοδο το 2011», τόνισε στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung. «Για τον λόγο αυτό και μόνον θα αυξηθούν, εφόσον παρατηρείται μείωση των διαθέσιμων εργατών». Η υπουργός αναφερόταν στην ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη, η οποία παρατηρείται στη χώρα και αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και η υπ. Εργασίας έχουν ταχθεί υπέρ μεγαλύτερων μισθολογικών αυξήσεων το 2011. Τα συνδικάτα των εργαζομένων είχαν δεχθεί πολύ περιορισμένες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία της χώρας πάλευε με την ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τους μισθούς, οι οποίοι καθορίζονται μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων. Οι τωρινές παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων υποδηλώνουν μια αλλαγή στάσης, εφόσον συνήθως δεν εξέφραζαν την άποψή τους για τις διαπραγματεύσεις αυτές".
Επί του ιδίου ζητήματος και το επόμενο άρθρο της "Καθημερινής":
" Σημαντική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών το 2011
Σημαντική αναμένεται ότι θα είναι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου έρευνας καταναλωτών (GfK), όπως αυτές μεταφέρονται από την εταιρεία INTZEIDIS Consulting (εταιρεία συμβούλων με έδρα το Μόναχο που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και των Γερμανόφωνων χωρών).
Όπως αναφέρεται, η μέση αύξηση θα φτάσει τα 500 ευρώ, με αποτέλεσμα η κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη στην Γερμανία να διαμορφωθεί στα 19.684 ευρώ ετησίως. Στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι κρατικές επιδοτήσεις, όπως τα βοηθήματα στους ανέργους, οι ενισχύσεις για τα παιδιά, αλλά και οι συντάξεις. Έτσι, συνολικά, η αγοραστική δύναμη των Γερμανών θα διαμορφωθεί φέτος στα 1,61 τρισεκ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Αφενός, στο τέλος της κρίσης που επιτρέπει την γενικότερη ανοδική πορεία της οικονομίας και, αφετέρου, στις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους - και μάλιστα, μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης των μισθολογικών απολαβών.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί όπως αναφέρει η εταιρεία ότι ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα «τρέξει» κατά το 2011 με ρυθμό της τάξης του 1,7%, «ροκανίζοντας» έτσι μεγάλο μέρος από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών, η οποία θα κυμανθεί ποσοστιαία στο 2,6% σε σχέση με το 2010. Παράλληλα δε, αναμένεται και αύξηση σειράς εισφορών, όπως για παράδειγμα εκείνων που προορίζονται για την υγειονομική ασφάλιση - με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Διαφορές, όμως, σημειώνει η εταιρεία, υπάρχουν και ανάμεσα στα κρατίδια της Γερμανίας. Έτσι - όσον αφορά πάντα την μέση αγοραστική δύναμη - στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βαυαρία με 21.326 ευρώ, ενώ στην τελευταία συναντά κανείς την Σαξονία-Άνχαλτ με 16.421 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο της σχετικής λίστας υπάρχει μια διόλου αμελητέα διαφορά στο διαθέσιμο εισόδημα, η οποία αγγίζει το 25% (με βάση τη μέση αγοραστική δύναμη) και αποτυπώνει τις ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται στο εσωτερικό της χώρας, 20 χρόνια μετά την ενοποίηση".