Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικές εξαγωγές

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Η αναπάντεχη αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών

Δημήτρης Χαροντάκης

Στη διάρκεια του 2010 η ελληνική οικονομία υπέστη το μεγαλύτερο σοκ των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια περίοδο όμως διαπιστώθηκε μια αναπάντεχη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών- το μόνο ενθαρρυντικό οικονομικό στοιχείο όλου του έτους- μετά την «κατάρρευσή» τους το 2009. Μάλιστα υπάρχουν ελπίδες ότι η αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει ως και το 5% αν τελικώς ο Δεκέμβριος ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι αυτή που σε έναν σημαντικό βαθμό καθόρισε εν τέλει και τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, από την ανάλυση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου διαπιστώνεται ότι τους πρώτους μήνες του 2010 η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ βοήθησε σημαντικά τις εξαγωγές. Η άνοδος ανακόπτεται από τον περασμένο Απρίλιο. Τους μήνες που ακολούθησαν η ενίσχυση του δολαρίου περιόρισε τη δυναμική ανόδου των ελληνικών εξαγωγών που σημείωναν σημαντικές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο ισοτιμία και εξαγωγές ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία, δηλαδή η ανατίμηση του δολαρίου έχει βοηθήσει την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.

Κατά το ΚΕΕΜ βασικό συμπέρασμα αυτής της κίνησης είναι η επιβεβαίωση αγορών και ειδικά της ευρωζώνης για τα ελληνικά προϊόντα. Συνολικά η ανοδική πορεία των εξαγωγών το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010 οφείλεται στην αύξηση της αξίας τους κυρίως προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ), που απορροφά σχεδόν το 58% της συνολικής αξίας, και ειδικότερα στην ΕΕ των «25» και την ΕΕ των «15» που αύξησαν το 2010 τα ποσοστά συμμετοχής τους στην απορρόφηση των ελληνικών προϊόντων. Στον αντίποδα παρατηρούνται πιέσεις σε χώρες με κύριο νόμισμα συναλλαγών το δολάριο και ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), όπου καταγράφεται μείωση των ελληνικών εξαγωγών το 2010 της τάξεως του 25%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΣΕ, αποδεικνύεται ότι ύστερα από υποχώρηση της τάξεως του 9,6% τον περασμένο Σεπτέμβριο η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά τον Οκτώβριο του 2010 αυξήθηκε κατά 24,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και ανήλθε σε 1,584 δισ. ευρώ από 1,277 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του 2010 σε επίπεδο μηνός, ξεπερνώντας ακόμη και την ως τώρα καλύτερη επίδοση, που ήταν του Αυγούστου με 18,7%.

Ετσι οι εξαγωγές το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010 αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 12,580 δισ. ευρώ από 12,057 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν η ανοδική πορεία των εξαγωγών συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες, θα σημειώσουν αύξηση κατά τουλάχιστον 3,5% σε ετήσια βάση υπεβαίνοντας τα 15 δισ. ευρώ έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2009. Δεδομένου μάλιστα των διαχρονικά καλύτερων επιδόσεων που παρατηρούνται τον Δεκέμβριο λόγω της εορταστικής περιόδου, η αύξηση ενδέχεται να αγγίξει και το 5%.

Παράλληλα σημαντικά μειωμένο εμφανίζεται το 2010 και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας καθώς λόγω της οικονομικής ύφεσης συνεχίζεται η υποχώρηση των εισαγωγών σχεδόν αδιάκοπα τους τελευταίους 24 μήνες. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,8% και η αξία τους υποχώρησε σε 32,004 δισ. ευρώ από 40,910 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου να μειωθεί κατά 32,7% (από 28,853 δισ. ευρώ σε 19,424 δισ. ευρώ). Μάλιστα σε σχέση με το δεκάμηνο του 2008 οι εισαγωγές έχουν κάνει εντυπωσιακή «βουτιά» που αγγίζει σχεδόν το 40%, από 52,724 δισ. ευρώ σε 32,004 δισ. ευρώ".