Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αύξηση ΦΠΑ στην Βρετανία

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Βρετανία: «Επώδυνη αλλά αναγκαία» η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι το λιγότερο επώδυνο μέτρο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Εφόσον έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα μέσω της αύξησης της φορολογίας (…)οι εναλλακτικές μας ήταν η αύξηση είτε του φόρου εισοδήματος είτε των ασφαλιστικών εισφορών.

Θεωρήσαμε ότι αμφότερες οι λύσεις θα ήταν πιο επώδυνες και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποφευχθούν» δήλωσε ο βρετανός αξιωματούχος στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα «σκληρό μέτρο» πλην όμως «αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είχε προαναγγείλει την αύξηση του ΦΠΑ από το 17,5% στο 20%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με στόχο να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Συντηρητικών – Φιλελευθέρων Δημοκρατών για «επιθετική πολιτική κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων» και αντιπροτείνει την προοδευτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το βρετανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFS) σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του έμμεσου φόρου κατανάλωσης συνάδει με το πνεύμα της προοδευτικής φορολόγησης καθώς πλήττει τα νοικοκυριά σε ποσοστό ανάλογο του εισοδήματός τους. Παρά τη γενικά παραδεκτή θέση ότι οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι από τους άμεσους πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου IFS υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ δεν πλήττει στον ίδιο βαθμό όλους τους καταναλωτές καθώς τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα καταναλώνουν κυρίως είδη με χαμηλό έως και μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ αντίθετα με τα εύπορα στρώματα τα οποία αγοράζουν προϊόντα (ή υπηρεσίες) πολυτελείας τα οποία υπόκεινται στον υψηλότερο συντελεστή.

«Οι περισσότερες οικονομίες στον κόσμο και η γενικότερη εμπειρία συνηγορούν στην άποψη ότι οι χώρες με υψηλά ελλείμματα είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν τους έμμεσους φόρους»

υπογράμμισε ο Τζορτζ Οσμπορν. Τόνισε ακόμα ότι η αύξηση αυτή «έχει μόνιμο χαρακτήρα» και απέφυγε να διευκρινίσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης άλλων φόρων ωστόσο απέκλεισε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.

Η αύξηση αυτή έχει ήδη θορυβήσει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που εκφράζουν φόβους για κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Λίγο πριν εφαρμοστεί ο ανατιμημένος συντελεστής ΦΠΑ σχηματίστηκαν ουρές στα βενζινάδικα από οδηγούς που προσπαθούσαν να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα. Η βρετανική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Μπαρ εκτιμά ότι η αύξηση της τιμής της μπύρας (του δημοφιλέστερου αλκοολούχου ποτού στη χώρα) θα στοιχίσει σχεδόν 9000 θέσεις εργασίας στα κατστήματα καθώς πολλοί θα προτιμήσουν τη φθηνότερη μπίρα των σουπερμάρκετ για κατ’οίκον κατανάλωση. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Ομοσπονδίας Λιανεμπόρων οι οποίοι δήλωσαν ότι θα απορροφήσουν την αύξηση «για κάποιο διάστημα». Μετά από την αύξηση η Βρετανία έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογος συντελεστής ισχύει στην Ιταλία ενώ ελαφρώς χαμηλότερος είναι στη Γαλλία (19,6%) και στη Γερμανία (19%)".