Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Υποβάθμιση από Fitch

Το απόγευμα της Παρασκευής 14/1/2011 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τη βαθμίδα ΒΒΒ- στην βαθμίδα ΒΒ+ διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αμερικανικός οίκος είχε προαναγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα υποβάθμιζε κατά τρεις σκάλες τη χώρα μας και θα κατέτασσε την ελληνική οικονομία σε μη επενδύσιμη θέση.

Επίσης, στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ελληνικών τραπεζών σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-» και της βραχυπρόθεσμης σε «Β» από «F3» προχώρησε η Fitch Ratings, σε συνέχεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, Αlpha Βank, ΕFG Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ΑΤΕbank.

Το outlook της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των τραπεζών αυτών είναι αρνητικό, ενώ αίρεται το καθεστώς επιτήρησής τους. Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το Support Rating και των πέντε τραπεζών σε «3» από «2», ενώ αναθεώρησε το Support Rating Floor σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-».

Οπως όμως επισημαίνουν έμπειροι τραπεζικοί, ακόμη και η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρηματοδοτικό κανάλι από την ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση θα αποκλειστούν από τη λίστα των ενεχύρων που δέχεται η Ευρωτράπεζα μόνο τα τραπεζικά ομόλογα, τα οποία ωστόσο αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό της τάξεως του 2%- 2,5% επί των συνολικών εγγυήσεων που είναι κατατεθειμένες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν στην ΕΚΤ 95 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν δεσμεύσει τίτλους αξίας 135 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουν περιθώριο άντλησης επιπλέον κεφαλαίων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν κάνει χρήση των νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ που επίσης δεν επηρεάζονται από τις τελευταίες υποβαθμίσεις.

Από το πακέτο αυτό μπορούν να αντλήσουν περί τα 20 δισ. ευρώ, λόγω της επιβολής «κουρέματος» (haircut) της τάξεως του 15% επί της εμπορικής αξίας των ομολόγων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για μια ενίσχυση που μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις διαρροές καταθέσεων που αναμένεται να καταγραφούν το 2011.