Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Περί της έκδοσης ΕΓΕΔ (στις 13/4/2010)

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

"Το Δημόσιο άντλησε 1,56 δισ. ευρώ, αλλά με υψηλό επιτόκιο

Παρά το υψηλό κόστος, επιτυχημένη θεωρήθηκε η χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων της Ελλάδας, τόσο από τους αναλυτές, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας εξέφραζαν χθες την «ανακούφισή τους» από την εξέλιξη της δημοπρασίας, ενώ αναλυτές σημείωναν ότι θα πρέπει οι αγορές να «εκμεταλλευτούν» το γεγονός πως μια χώρα της Ευρωζώνης, που είναι δεδομένο πλέον ότι δεν θα χρεοκοπήσει, δίνει επιτόκιο της τάξης του 4,5%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε χθες από τις αγορές 1,56 δισ. ευρώ μέσω γραμματίων 6μηνης διάρκειας (780 εκατ. ευρώ) και ενός έτους (άλλα 780 εκατ. ευρώ), με το επιτόκιό τους να διαμορφώνεται στα ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα του 4,55% και του 4,85% αντίστοιχα. Με αυτά τα επιτόκια εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πληρώσει 55,5 εκατ. ευρώ τόκους για την αποπληρωμή του 1,56 δισ. ευρώ.

Τα επιτόκια αυτά, αν και είναι χαμηλότερα από τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων της περασμένης Παρασκευής, (κινούνταν άνω του 7%), είναι ταυτόχρονα πολύ υψηλότερα από τις προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις. Στις 12 Ιανουαρίου 2010, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 6 μηνών είχε διαμορφωθεί στο 1,38% και των ετησίων γραμματίων στο 2,20%. Πέρυσι τον Απρίλιο, στα γραμμάτια έξι μηνών το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,48% και στα ετήσια στο 1,78%.

Ομως, οι πολύ υψηλές προσφορές που είχε η Ελλάδα για να πωλήσει έντοκα γραμμάτια, ικανοποίησε το οικονομικό επιτελείο που εκλαμβάνει την ισχυρή ζήτηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης». Για τα γραμμάτια 6 μηνών το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο ΟΔΔΗΧ υπερκαλύφθηκε κατά 7,67 φορές (οι προσφορές έφτασαν τα 4,6 δισ. ευρώ). Στα γραμμάτια ενός έτους, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που επίσης ήθελε το Δημόσιο υπερκαλύφθηκε κατά 6,54 φορές (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. ευρώ).

Αναλυτές, μιλώντας στο Reuters, σημείωναν χθες το πόσο σημαντικό ήταν ότι πήγε καλά η δημοπρασία των ελληνικών γραμματίων και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξη αυτή η εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμαναν ότι τα δύσκολα έρχονται, καθώς η Ελλάδα καλείται να ξεφύγει της μεγάλης ύφεσης και να γνωστοποιήσει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του 2011.

«Πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης» δήλωσε ο κ. Τζ. Μανολόπουλος της Dromeus Capital, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η προσοχή τώρα στρέφεται στην επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα του 2011 και για το πότε θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό. Το 2010 καλύφθηκε».

«Οι συντελεστές κάλυψης ήταν αρκετά υψηλοί» ανέφερε ο κ. Λ. Κατσουλάνι της Unicredit. «Οι αποδόσεις ήταν κάτω του 5% και για τις δύο διάρκειες, σημάδι που είναι σίγουρα ενθαρρυντικό», συμπλήρωσε. Ο κ. Κ. Πουρπς, επίσης της Unicredit, εκτίμησε ότι «η ζήτηση ήταν εντυπωσιακά υψηλή» και πρόσθεσε πως «έχουμε ένα μέλος της Ε.Ε. που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας για την περίοδο των ομολόγων και καταβάλλει απόδοση 4,5%. Αυτό είναι εντυπωσιακό και θα πρέπει κανείς να το εκμεταλλευτεί». Μάλιστα, σημείωσε πως αν η δημοπρασία γινόταν «δύο ή τρεις ημέρες αργότερα, η απόδοση θα ήταν ξεκάθαρα χαμηλότερη».

Ο κ. Α. Κόουλ της RBC Λονδίνου υποστήριξε ότι «το ευρώ βρήκε τελικά κάποια υποστήριξη μετά τις επιτυχημένες δημοπρασίες», αν και το γεγονός ότι η απόδοση των γραμματίων «συνεχίζει να είναι πάνω από τα επιτόκια του πακέτου, αντανακλά ένα βαθμό επιφυλακτικότητας για τον μηχανισμό».

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύσκολες ώρες, αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με βάση αυτά, αναμένω ότι τα επιτόκια των ομολόγων θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα», εκτίμησε ο κ. Μπ. Mέι της Capital Economics.