Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Χρέη, εκδόσεις, νέα χρέη, νέες εκδόσεις, κ.ο.κ.

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

"Τα κράτη της Ευρωζώνης αναζητούν ρευστότητα με αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων

Εν μέσω των εντεινόμενων προβλημάτων της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην τακτική συνάντηση που θα πραγματοποιήσει αύριο. Οι όποιες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής πρόκειται, πάντως, να επισκιαστούν από την κλιμακούμενη δημοσιότητα που παίρνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και των άλλων μεσογειακών χωρών, Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αποδυθεί σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για την άντληση ρευστότητας, έχοντας εκδώσει ομόλογα ύψους 110 δισ. ευρώ στον ένα μόνον μήνα που έχει παρέλθει από την αρχή του έτους. Αναπόφευκτα αυξάνεται περαιτέρω το κόστος του δανεισμού, δυσχεραίνοντας τη θέση των χωρών με ασθενέστερα οικονομικά.

Στο ύψος του δημόσιου χρέους που έχουν εκδώσει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέσα στο 2010 αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, που επικαλούμενο τις εκτιμήσεις της Θεοντόρα Ζεμέκ, αναλύτριας επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Axa Investment Managers, τονίζει ότι «το πρόβλημα του δημόσιου χρέους μόλις άρχισε». Η εν λόγω αναλύτρια προεξοφλεί κατηγορηματικά πως «οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα αναγκάζονται να καταβάλλουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις για να εκδίδουν νέα ομόλογα». Η ίδια εφημερίδα επικαλείται παράλληλα τις εκτιμήσεις άλλων επενδυτών, που επισημαίνουν πως «έχει εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη στις χώρες με υψηλό χρέος και αν οι πολιτικοί τους δείξουν πως δεν είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, θα υπάρξουν μαζικές πωλήσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης».

Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει πως η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και οι χώρες με υψηλό χρέος θα καταβάλουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις για να δελεάσουν τους δανειστές τους, «όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν αυτόν τον αγώνα δρόμου εκδόσεων ομολόγων προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη που ανέλαβαν για να ενισχύσουν τις τράπεζές τους και να αντιστρέψουν την πορεία ύφεσης στην οποία είχαν εισέλθει οι οικονομίες τους». Παραπέμπει, άλλωστε, σε πρόβλεψη της Barclays Capital, πως οι ίδιες πάντα ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης θα δανειστούν ακόμη 27 δισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Αλλο δημοσίευμα της Financial Times, άλλωστε, αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε η Ισπανία με σκοπό να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που το 2009 έφθασε στο 11,4% του ΑΕΠ της μέσω περικοπών δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το οποίο η ισπανική οικονομία είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που δεν θα καταγράψει ανάπτυξη μέσα στο 2010. Τη ζοφερή εικόνα της Ευρωζώνης έρχονται, τέλος, να ολοκληρώσουν τα τελευταία στοιχεία, που φέρουν τις τιμές παραγωγού να υποχωρούν για 12ο συναπτό μήνα τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την πλέον παρατεταμένη περίοδο υποχώρησης εδώ και μία δεκαετία. Πρόκειται για υποχώρηση των τιμών κατά 2,9% σε ετήσια βάση μετά τη πτώση του 4,4% που είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο.

Οπως υπογράμμισε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν όλους τους μήνες του 2009. Η πλέον παρατεταμένη περίοδος υποχώρησης των τιμών είχε καταγραφεί την περίοδο 1998–99 και είχε διαρκέσει 14 συναπτούς μήνες".