Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αλληλεγγύη!

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Η «ανθρωπότητα» ("Humanite") στο πλευρό μας

Εκστρατεία αλληλεγγύης προς τη χώρα μας έχει ξεκινήσει η γαλλική εφημερίδα «Humanite», με μια έκκληση στην κοινή γνώμη για συμπαράσταση στον ελληνικό λαό, αλλά και με μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανοιχτή αυτή έκκληση με τίτλο «Πρέπει να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό», η οποία δημοσιεύεται από την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα της και από χθες στην έντυπη έκδοσή της, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χορηγήσει στις τράπεζες γιγάντια δάνεια με επιτόκιο μόλις 1%, τα οποία οι τράπεζες με τη σειρά τους τα ξαναδανείζουν με επιτόκια από 4% ώς 8%. Πρέπει και η Ελλάδα να ωφεληθεί από ένα επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1%, χωρίς άλλους όρους πέραν της διατήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας».

«Αιμοβόροι» δανειστές

Η εφημερίδα τονίζει ότι παρ' όλο που ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση του κράτους του, οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του και θέλουν να «του ρουφήξουν το αίμα». Υποστηρίζει δε ότι, καθώς όλοι οι λαοί της Ευρώπης απειλούνται από παρόμοια μέτρα λιτότητας, η Ε.Ε. και όλα τα μέλη της πρέπει να κινητοποιηθούν για να διασώσουν την Ευρώπη των λαών.

Μιλώντας στην «Ε» ο αρχισυντάκτης της «Humanite» Ζαν-Πολ Πιερό επισημαίνει ότι σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά και η ανάδειξη μιας μεγάλης αδικίας: «Ο ελληνικός λαός καλείται να παραιτηθεί του δικαιώματός του να ζει φυσιολογικά. Είναι άδικο. Δεν είναι αυτός που ευθύνεται. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για σπατάλες. Αν υπήρξαν σπατάλες, δεν έγιναν από τους μισθωτούς». Κατά τον κ. Πιερό, η ανταπόκριση των Γάλλων πολιτών στην πρωτοβουλία της εφημερίδας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές που συνεχώς αυξάνονται.

Εκατοντάδες υπογραφές

Την πρόταση προσυπογράφουν πολίτες όλων των ηλικιών, συνδικαλιστές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλά μέλη κομμάτων της Αριστεράς και οργανώσεις που εντάσσονται στο διεθνές κίνημα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η Attac (που προωθεί μεταξύ άλλων τη φορολογική διαφάνεια).

Η «Humanite» σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών υπό την αιγίδα της (συναντήσεις, διαλέξεις) με στόχο, αφορμής δοθείσης από την ελληνική κρίση, τον ευρύτερο προβληματισμό για τη δομή του ευρωπαϊκού μοντέλου και την κατεύθυνση της Ευρώπης. Εκτιμά ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πιστωτικού οργάνου που θα είναι εκεί για να βοηθά και όχι για να επιβαρύνει".