Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Το κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη (8)

Οπως αναφέραμε, χθες εκδόθηκαν ΕΓΕΔ 780 εκ. ευρώ 6μηνης διάρκειας με απόδοση 4,55% (έναντι απόδοσης αντίστοιχης διάρκειας ΕΓΕΔ προ τετραμήνου στο 1,38%) και ΕΓΕΔ 780 εκ. ευρώ 12μηνης διάρκειας με απόδοση 4,85% (έναντι απόδοσης αντίστοιχης διάρκειας ΕΓΕΔ προ τετραμήνου 2,20%).

Δεν θέλω να σταθώ στο κατά πόσον οι αποδόσεις είναι "μεγάλες", "μικρές", λογικές", "παράλογες", "τοκογλυφικές", ή όσα άλλα επίθετα μπορούμε να βρούμε για να τις χαρακτηρίσουμε. Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι στο εξής: από χθες το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε η δημοπρασία, το κύριο ζητούμενο είναι τί κάνουμε (συνολικά ως Ελληνική οικονομία αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά), προκειμένου να έχουμε αυξήσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 816 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 818 εκ. ευρώ έως τις αρχές Απριλίου 2011.

Υ.Γ.1. : Με την εισροή του ποσού αύξησης του ΑΕΠ που αναφέρουμε, το ύψος του χρέους σε ευρώ θα διατηρηθεί ως έχει!
Υ.Γ.2: Θεωρούμε τις υπόλοιπες παραμέτρους ως ceteris paribus (για περισσότερες απορίες επί του θέματος, περιμένω τις ερωτήσεις σας εντός του Τμήματος...).
Υ.Γ.3: Επίσης, θεωρούμε δεδομένο το ότι η εν λόγω αύξηση του ΑΕΠ θα αποτυπωθεί σε αντίστοιχη αύξηση των κρατικών εσόδων, προκειμένου όντως να υπάρξει η δυνατότητα "καθαρής" αποπληρωμής των εν λόγω δανειακών κεφαλαίων (δηλαδή, χωρίς αναδιαρθρώσεις χρέους και ανάγκης νέου δανεισμού για την αποπληρωμή τους).