Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Death Spiral...

Οπως έχουμε αναφέρει πολλάκις εντός του Τμήματος, στην οικονομία δεν υπάρχει φαύλος κύκλος, αλλά σπιράλ (καθοδικά ή ανοδικά). Και μόνο το ότι η Οικονομική αντιμετωπίζεται ως μη-γραμμικό δυναμικό σύστημα, αποτελεί κατάκτηση (θα ήθελα κάποια στιγμή, ευκαιρίας δοθείσης, να το αναλύσουμε). Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να αντιληφθούμε το πώς ένα καθοδικό σπιράλ δύναται να μετατραπεί σε θανατηφόρο βρόχο. Σχετική με αυτό το θέμα ήταν η εισήγηση του George Soros σε εκδήλωση του περιοδικού Economist. Οπως διαβάζουμε:

"Αντιμέτωπη με το "γύρο του θανάτου" λόγω του υψηλού κόστους του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλαδα, σύμφωνα με το γνωστό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Ο Σόρος μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του περιοδικού Economist στο Λονδίνο, είπε σχετικά με το πακέτο ότι «αν και είναι καλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει σήμερα η αγορά, είναι και πάλι μάλλον πολύ υψηλό».


«Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα φερεγγυότητας. Αν αρχίσεις να χρεώνεις υψηλά επιτόκια, όπως κάνει η αγορά που επιζητά τη φερεγγυότητα, τότε αυτό σε ωθεί σε αφερεγγυότητα».

«Χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της. Αν δεν τους πετύχει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει ακόμα πιο ‘σφιχτή’ πολιτική, τα φορολογικά έσοδα θα υποχωρήσουν και η οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο, έως ότου εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ. Αυτός είναι ο κίνδυνος που παραμένει», ανέφερε ο Σόρος.


«Το επιχείρημα για την πολιτική βούληση να διασωθεί η Ελλάδα ήταν ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε διάλυση του ευρώ. Η διάλυση του ευρώ θα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε.


Μια (σχετικά ακριβής) απεικόνηση της ποιοτικής εξέλιξης ενός καθοδικού σπιράλ σε βρόχο έχει ως κάτωθι: