Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

FED και επιτόκια

Οπως διαβάζουμε:

"Την ανάγκη να διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια που βρίσκονται σε επίπεδα ναδίρ δεν θα τροφοδοτήσουν νέες κερδοσκοπικές φούσκες σε μετοχές ή άλλες αγορές ενεργητικού τόνισαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασής τους για το μήνα Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η απόφαση της Fed να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για μια «παρατεταμένη περίοδο» δεν αναφέρεται απαραίτητα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά εξαρτάται περισσότερο από την ισχύ της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η δέσμευση αυτή δεν εμποδίζει την τράπεζα από το να αυξήσει τα επιτόκια εάν η οικονομία δείξει δείγματα σημαντικής επιτάχυνσης ή σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αυξηθεί. Κάποιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια πρόσκαιρη άνοδος επιτοκίων εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από ότι μία αργοπορημένη κίνηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κάνσας, Τόμας Χοενινγκ ήταν ο μοναδικός αξιωματούχος που κράτησε αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η δέσμευση της Fed για παρατεταμένο διάστημα χαμηλών επιτοκίων.

Αναλυτές θεωρούν πως ο προβληματισμός του Χοενινγκ βασίζεται στο κατά πόσο το να παραμένουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει φούσκες στην αγορά ενεργητικών. Τα μέλη της Fed υπογράμμισαν τη σημασία της παρακολούθησης των αγορών για τον εντοπισμό τυχόν κινδύνων σε αρχικό στάδιο, ενώ σύμφωνα με τα μέλη της ως τώρα με τα δεδομένα στοιχεία δεν υπάρχουν δείγματα που να ενισχύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Fed είναι το να αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανεβάσει τα επιτόκιά της. Βεβιασμένη απόφαση για άνοδο των επιτοκίων μπορεί να βλάψει τη διαδικασία ανάκαμψης, όμως το να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εκτινάξει τον πληθωρισμό.

Η Fed έχει το περιθώριο να κρατήσει ακόμη τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν απειλείται από τον πληθωρισμό. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας πιστεύουν πως μόνο η ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχίσει να κρατά μακριά ενδεχόμενες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση η Fed αναφέρει πως η οικονομία ανακάμπτει, όμως τόνισε πως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η ασθενής αύξηση εισοδημάτων και η πιστωτική στενότητα θα περιορίσουν την ανάκαμψη".