Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πληθωρισμός κόστους και πληθώρα στατιστικών στοιχείων

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Τα ακριβότερα καύσιμα στον κόσμο, τουλάχιστον ως προς τις μέσες τιμές, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, στην Ελλάδα πωλείται η τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη της Ευρώπης με μέση τιμή 1,45 ευρώ ανά λίτρο (ακριβότερη η Ολλανδία με τιμή 1,57/λίτρο και ακολουθούν Βέλγιο και Δανία με 1,47). Επίσης, το τρίτο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης της Ευρώπης με μέση τιμή 1,25 ευρώ ανά λίτρο (ακριβότερη η Μ. Βρετανία με τιμή 1,41 ευρώ/λίτρο και την δεύτερη θέση μας πήρε η Σουηδία με 1,27 ευρώ /λίτρο). Τέλος, στην Ελλάδα πωλείται η ακριβότερη «σούπερ αμόλυβδη» βενζίνη με πραγματική μέση τιμή 1.633 ευρώ/λίτρο και διδόμενη 1,52 ευρώ/λίτρο.

Ο μέσος όρος των τιμών των ανωτέρω βασικών καυσίμων ήταν για την Ελλάδα ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη (1,433 ευρώ/λίτρο), με πρώτη την Ολλανδία.

Τιμή
Ωστόσο, το νέο ΙΝΚΑ θεωρεί τα στοιχεία αυτά αναληθή τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης αγγίζει τα 1,5 ευρώ/λίτρο. Συγκεκριμένα τονίζει ότι με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων χθες δεν ήταν 1,45 ευρώ/λίτρο αλλά 1,46 ευρώ/λίτρο... Αντίστοιχα, η μέση τιμή της σούπερ-αμόλυβδης δεν είναι 1,52 ευρώ/λίτρο, αλλά 1,633 ευρώ/λίτρο.

Το νέο ΙΝΚΑ κάνει λόγο για κερδοσκοπία από την πλευρά των εταιρειών παραγωγής - διακίνησης καθώς τα έσοδά τους είναι 0,58 ευρώ για την αμόλυβδη, 0,72 για τη σούπερ αμόλυβδη και 0,64 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Τα έσοδα αυτά είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο".