Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μια αιτία του ελλείμματος

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές εντός του Τμήματος για το κόστος της διαφθοράς και την επιβάρυνση που αυτή επιφέρει στα δημόσια οικονομικά. Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Τεράστιες αποκλίσεις τιμών έως και 400% στην αγορά ιατρικών υλικών και προϊόντων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της χώρας, κατάγραψε το Παρατηρητήριο Τιμών, του υπουργείου Υγείας.

Από τον ίδιο έλεγχο προέκυψαν και υπερτιμολογήσεις υλικών έως και 500% στις τιμές των υλικών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, σε ένα ελληνικό νοσοκομείο ένας μονοεστιακός απινιδωτής στοιχίζει 21.000 όταν στην ευρωπαϊκή αγορά το κόστος δεν ξεπερνά τα 8.950 ευρώ. Ακόμη και ένα φίλτρο (χαμηλής διαπερατότητας) στα δημόσια νοσοκομεία κοστίζει 40 ευρώ, ενώ το ίδιο υλικό σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ".

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, θα ήθελα να εστιάσετε την προσοχή σας στην παρακάτω είδηση, η οποία δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών στην "Ελευθεροτυπία":

"Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε πρώην στέλεχος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Depuy international από δικαστήριο του Λονδίνου, που δωροδοκούσε αξιωματούχους ελληνικών νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλίζει παραγγελίες.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο 44χρονος Ρόμπερτ Τζον Ντουγκαλ ομολόγησε ότι μεσολάβησε για να κανονίσει συμφωνίες με γιατρούς και χειρούργους στην Ελλάδα, οι οποίες κοστολογούνταν σε ποσοστό 23% πάνω από την τιμή πώλησης. Το ύψος των δωροδοκιών υπολογίζεται σε 4,5 εκατ. λίρες.

Ο Ντούγκαλ ήταν αντιπρόεδρος της DePuy Inc, που εδρεύει στο Λιντς και διευθυντής μάρκετινγκ της DePuy International, που ανήκουν στον αμερικάνικο όμιλο "Johnson & Johnson".

Η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε από το αντίστοιχο βρετανικό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από πληροφορίες των αμερικανικών αρχών που ερευνούσαν καταγγελίες της Johnson & Johnson."

Για το ίδιο θέμα γράφει ο καλός δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλογλου στην "Καθημερινή":

" Κάποιος πάει φυλακή στην Αγγλία για μίζες σε Ελληνες γιατρούς

Του Τασου Tελλογλου

Χρειάστηκε η χθεσινή απόφαση του βασιλικού δικαστηρίου του Σαουθβάρκ για να μάθουμε και με τη βούλα της βρετανικής δικαιοσύνης ότι όταν μιλάμε για «επαγγελματική εκπαίδευση ορθοπεδικών στην Ελλάδα από το 2002 ώς το 2005» (και γιατί όχι και σήμερα) εννοούμε αυτό που λέγεται στη γλώσσα της αγοράς «μίζες για προώθηση προϊόντων μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών για τη δίωξη της απάτης (Serious Fraud Office), o Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ όταν ανέλαβε την ευθύνη πωλήσεων και ανάπτυξης της Depuy International (DPI), θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson&Johnson στην Ελλάδα, προσπάθησε να διευκολύνει τη διείσδυση της εταιρείας στην αγορά δωροδοκώντας χειρουργούς για να προτιμούν τα προϊόντα της DPI.

Υπερτιμολογήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας, η Depuy χρησιμοποιησε έναν Ελληνα διανομέα, τον κ. Ν.Κ., με την εταιρεία Medec. Πριν από την ανάμειξη του Ντούγκαλ στην εταιρεία, η DPI κατέβαλλε «προμήθεια» σε όλες τις πωλήσεις που γίνονταν μέσω της Medec σε μία εταιρεία του Isle of Man, την Madison Management Limited. Σε έγγραφα που κατέθεσε το Serious Fraud Office και βρίσκονται στην κατοχή της «Κ» η αμερικανική εταιρεία και τα στελέχη της θεωρούσαν ότι ένα μέρος των πληρωμών προς τη Medec δόθηκαν για δωροδοκία «χειρουργών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν είδη της DPI».

Aργότερα αρχισαν να εισάγονται νέες μέθοδοι για να δίνονται «κίνητρα σε ρευστό» ή «επαγγελματική εκπαίδευση» (Profed) «που αποτελούσε έναν ευφημισμό για τις παράνομες πληρωμές». Για την περίοδο που αφορά η ερευνα, από τον Φεβρουάριο του 2002 ώς τον Δεκέμβριο του 2005, το ποσοστό του Profed, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», προσέγγιζε το 20% της τελικής τιμής του προϊόντος που χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί. Συνολικά διατέθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ (στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για 4,5 εκατ. λίρες). Κάποια στιγμή ο Ν.Κ. για να μείνει μέσα στην αγορά παρατήρησε ότι οι ανταγωνιστές του ανέβαζαν το ποσοστό των «μαύρων χρημάτων» στους γιατρούς. Το 2004 η DPI αποφάσισε να πάψει να χρησιμοποιεί μεσάζοντες στην ελληνική αγορά. Ο Ντούγκαλ στη διάρκεια της πολύμηνης ερευνας των βρετανικών αρχών είπε ότι χωρίς τους Ελληνες μεσάζοντες η DPI θα έχανε το 95% της αγοράς, πρόβλεψη που έμελλε να επαληθευθεί. Το βρετανικό δικαστήριο δέχεται στην απόφασή του ότι «οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωναν με αυτόν τον τρόπο τις παράνομες πληρωμές…». Χθες ο δικαστής Μπιν καταδίκασε τον Ντούγκαλ σε 12μηνη φυλάκιση, χωρίς να κάνει δεκτή την αίτηση των συνηγόρων του για αναστολή της ποινής. Ο Ντούγκαλ οδηγήθηκε στις φυλακές, παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκε πλήρως με το Serious Fraud Office (SFO). O διευθυντής του γραφείου Ρίτσαρντ Αλντερμαν είπε: «Είναι ικανοποιητικό όταν έχει ομολογηθεί η διαφθορά, ο κατηγορούμενος έχει συνεργαστεί και η υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο γρήγορης διεκπεραίωσης. Ελπίζω το σημερινό αποτέλεσμα να δώσει ένα παράδειγμα για το πώς αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά…».

Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Αλντερμαν μιλούσε για τους Ελληνες συναδέλφους του.

Οπως η Siemens

Παρά το γεγονός ότι η ΥΠΕΕ κατάσχεσε στο σπίτι μιας υπαλλήλου του Ν.Κ. λίστα με πληρωμές σε 35 γιατρούς, από τους οποίους επέλεξε 13, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ελάχιστα έχει προχωρήσει. Ουδείς γιατρός αντιμετωπίζει κατηγορία για δωροδοκία, σε ένα σκηνικό που θυμίζει εντονα την υπόθεση Siemens, όπου όλοι οι «δίδοντες» αποκαλύφθηκαν και όλοι (σχεδόν) οι λαμβάνοντες έχουν μείνει στο απυρόβλητο. Οπως είπε πρόσφατα σε πολίτες ένας από τους προϊσταμένους μεγάλου δικαστηρίου της χώρας, «το σύστημα είναι καλά θωρακισμένο».

Την ίδια ώρα το ΙΚΑ αποφάσισε με εγκύκλιό του να μειώσει μόνο κατά 20% τις τιμές των ορθοπεδικών προιόντων, ενώ μεγάλοι προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και η Johnson&Johnson, επέμεναν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ μεγαλύτερες περικοπές"!