Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Υποβάθμιση

Yποβάθμιση σε junk από τη Standard and Poor's

Σε τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poor's (S&P), ρίχνοντας την ελληνική οικονομία στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Μία εξέλιξη που σε συνδυασμό με το ότι στην αγορά «φουντώνουν» τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οδήγησαν και χθες το κόστος δανεισμού του Δημοσίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Χθες, η S&P ανακοίνωσε ότι βαθμολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ+» από «ΒΒΒ+», εξαιτίας της νέας και χειρότερης εκτίμησης του οίκου σχετικά με πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά. Παράλληλα, η S&P θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει, τότε οι πιστωτές της θα λάβουν το 30-50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα, ο οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν «αποδυναμωθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα και τις αλλαγές». Επίσης, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και στο 131% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι στάσιμο έως το 2016.

Πάντως, χθες, στέλεχος του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών ανέφερε ότι η καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ θα προτείνει τους πιστωτές της χώρας να δεχτούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι που διαψεύστηκε τόσο από τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Ωστόσο, οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν χθες το spread των 10ετών ομολόγων σε νέο αρνητικό ρεκόρ. Εφτασε στις 718 μονάδες βάσης (επιτόκιο περίπου 10,1%), ενώ στα 2ετή ομόλογα ξεπέρασε τις 1.500 μονάδες. Το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας έφτασε στις 821 μονάδες, ενώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων χθες ανήλθαν μόλις σε 5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, σε νέα της έκθεση, η αμερικανική τράπεζα Citi αναφέρει ότι μία πτώχευση της Ελλάδας θα είναι «οικονομικότερη» για την Ευρώπη, από μία κατάρρευση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η συγκεκριμένη υποβάθμιση εντείνει τις ανησυχίες ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην χρεοκοπία. Η νέα αρνητική αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων είναι, κατά το διεθνές πρακτορείο, επιπλέον πλήγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οπως αναφέρει ο Οίκος η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των δυσκολιών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωική πορεία.

Οι επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών, τη στιγμή που οι πιέσεις για σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εντείνονται, αναφέρει ο Οίκος.

Ο Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μίρσνικ: «η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία».