Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Απορρόφηση κονδυλίων

Οπως διαβάζουμε:

"Επενδυτικά κεφάλαια αξίας 3,5 δισ. ευρώ έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στα υπουργεία και τις Περιφέρειες, αλλά μεγάλο μέρος των χρημάτων μένει αχρησιμοποίητο στα... ταμεία, αφού σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται έως και 2,5 μήνες έως ότου η πίστωση γίνει δαπάνη.

Σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού, για το πρώτο τρίμηνο κατάφεραν να δαπανήσουν μόνον 1,5 δισ. ευρώ, ενώ εντός του Απριλίου πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάχιστα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας ξεκινά «κυνήγι» για την επιτάχυνση των απορροφήσεων ώστε να τονωθεί η οικονομία και να αυξηθούν οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ που θέλουν οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, συναντά προβλήματα τόσο από κυβερνητικά στελέχη, που «δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αλλά και από την ίδια την κρίση: πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν από το Δημόσιο τις επιδοτήσεις που τους οφείλονται...

Συνολικά, εντός του 2010 το υπουργείο Οικονομίας έχει διαθέσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει για φέτος συνολικό προϋπολογισμό 9,8 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η διάθεση 416 εκατ. ευρώ από τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αρναουτάκη. Από το ποσό αυτό τα 230 εκατ. ευρώ θα οδεύσουν στην Περιφέρεια, περίπου 120 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Υποδομών, 24 εκατ. ευρώ για δράσεις απασχόλησης, και μικρότερα ποσά για το περιβάλλον, τη γεωργία, τον αθλητισμό κ.λπ.

Με το ποσό αυτό σχεδόν καλύπτεται το μηνιαίο δικαίωμα που έχει το υπουργείο βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης να διαθέτει το ένα δωδέκατο των ετήσιων πιστώσεων ανά φορέα, μείον του 10% που παρακρατείται ως αποθεματικό.

Ωστόσο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (έχουν ολοκληρωθεί για το τρίμηνο) δείχνουν ότι λίγα είναι τα λεφτά που τελικά χρησιμοποιήθηκαν.

Ξέμειναν στα... ταμεία

Επί συνόλου 2,3 δισ. ευρώ που τότε είχαν διατεθεί, δαπανήθηκαν μόνο 1,5 δισ. ευρώ, εξηγώντας και τη μεγάλη υστέρηση στην υλοποίηση του ΠΔΕ που καταγράφηκε στις ανακοινώσεις του Γενικού Λογιστηρίου (και βοήθησε στη συγκράτηση του ελλείμματος). Τα υπόλοιπα χρήματα έμειναν στα... ταμεία.

Χρήση περισσότερων κονδυλίων από αυτά που διανεμήθηκαν έκαναν τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχετικά ικανοποιητική πορεία είχαν το υπουργείο Οικονομίας και Εσωτερικών, ενώ κάτω από τον μέσο όρο είναι οι Περιφέρειες, τα υπουργεία Υποδομών, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πολιτισμού και άλλα υπουργεία που διαχειρίζονται μικρότερα σε αξία κονδύλια.

Στελέχη εξηγούν ότι υπάρχουν παραδείγματα υπουργείων που καθυστερούν έως και 2,5 μήνες να μετατρέψουν τις πιστώσεις που τους δίδονται σε δαπάνη. Στόχος είναι πλέον η μέση καθυστέρηση να περιοριστεί σε 20-30 ημέρες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης θέτει στόχο τον Ιούνιο η απορρόφηση να ξεπεράσει το 8% ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του 15% στο σύνολο του 2010".