Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κατεύθυνση δανειακών κεφαλαίων

Οπως έχουμε τονίσει εντός του Τμήματος στην ενότητα του ελλείμματος, "το κύριο ζητούμενο είναι πού κατευθύνονται τα δανειζόμενα κεφάλαια".

Διαβάζουμε σχετικά στην "Ελευθεροτυπία":

"Εχοντας προεξοφλήσει την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης των 45 δισ. προς την Ελλάδα, από τα οποία τα 30 συν 10 δισ. θα εκταμιευτούν εντός 12μήνου από την ενεργοποίηση του μηχανισμού (Μάιος), το μέγα ερώτημα είναι σε τι βαθμό και για πόσο χρονικό διάστημα το ποσό αυτό καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Το 2010 οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 53 δισ. βάσει προϋπολογισμού και απ' αυτά έχουμε λάβει 20-21 δισ. υπό μορφή ομολόγων και άλλα 4-5 δισ. υπό μορφή 3μηνων, 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων.

Με άλλα λόγια έχουμε ήδη καλύψει δανειακές ανάγκες 26-27 δισ. (μικρό μέρος των οποίων θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση εντός έτους) και μένουν να δανειστούμε άλλα τόσα περίπου. Αυτό σημαίνει πως οι εναπομένουσες για φέτος δανειακές ανάγκες (του Μαΐου συμπεριλαμβανομένου) θα απορροφήσουν το 58% του συνολικού πακέτου βοήθειας.

Από εκεί και πέρα ο αρμόδιος για τη διαχείριση του κρατικού χρέους ΟΔΔΗΧ μας πληροφορεί πως οι λήξεις των ομολόγων το 2011 και το 2012 θα ανέλθουν σε 26 και 31 δισ. αντίστοιχα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα έντοκα γραμμάτια που θα λήγουν και τα επιτρεπόμενα -βάσει του προγράμματος σταθερότητας- δημόσια ελλείμματα της διετίας. Αν κρίνουμε από την τάση αύξησης της συμμετοχής των εντόκων γραμματίων και το φετινό τους μέγεθος, τότε μέσα στην προσεχή διετία οι δανειακές ανάγκες για ανακύκλωση των εντόκων που θα λήγουν μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. Τα δε ελλείμματα αναμένεται να ανέλθουν τουλάχιστον σε 20 δισ. με στάσιμη την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και αυστηρή την εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας. Συνοψίζοντας, από τα 45 δισ. του πακέτου, τα 26 δισ. θα καλύψουν εφέτος πλήρως το υπόλοιπο των δανειακών αναγκών της χώρας. Για τη διετία 2011-2012 θα απομείνουν 19 δισ. για να καλύψουν συνολικές δανειακές ανάγκες 87 δισ. του ελληνικού Δημοσίου, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στο ύψος των ελλειμμάτων και των λήξεων ομολόγων και εντόκων της περιόδου".