Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Παγκόσμια χρέη και ΔΝΤ

Εμφανής είναι ο προβληματισμός για την πιθανότητα αστάθειας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος λόγω των αυξημένων δημοσίων χρεών. Οπως διαβάζουμε:

" Δέσμευση ΔΝΤ για αντιμετώπιση του παγκόσμιου χρέους

Τα 186 κράτη μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεσμεύτηκαν σήμερα κατά τη λήξη της συνόδου τους στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσουν ότι θα έχουν «βιώσιμα δημόσια οικονομικά», σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές δυσκολίες» για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Δεσμευόμαστε σθεναρά να διασφαλίσουμε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και να επιτεθούμε στους κινδύνους που συνδέονται με το χρέος των κρατών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (CMFI), η οποία είναι η συνέλευση των κρατών μελών του ΔΝΤ.

«Οι ενδείξεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ενθαρρυντικές, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω συνεργασίας», προσθέτει η CMFI.

Η αρχή αυτή «αναγνωρίζει» ότι η ανάκαμψη σημειώνεται σύμφωνα με τους διαφορετικούς ρυθμούς που έχει κάθε χώρα και ότι οι «πολιτικές ανάκαμψης» θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών (G20) δεσμεύτηκαν να «επεξεργαστούν αξιόπιστες στρατηγικές εξόδου και μακροοικονομικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα υποστήριξης» κατά τη λήξη της συνόδου τους στην Ουάσινγκτον.

Η άνοδος του δημόσιου χρέους, που είναι ένα φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες, χαρακτηρίστηκε από το ΔΝΤ ως ένας από τους κύριους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την οικονομική ανάπτυξη".