Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πάντα επίκαιρη η Κίνα...

Η θέση της Κίνας ενισχύεται όλο και περισσότερο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στερέωμα. Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Τα ποσοστά του Πεκίνου στον οργανισμό αύξησε η Παγκόσμια Τράπεζα
Στο 4,42% τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας, σε μια κίνηση αναγνώρισης της επιρροής της στην παγκόσμια οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια κίνηση αναγνώρισης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στα τεκταινόμενα της παγκόσμιας οικονομίας, προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού των δικαιωμάτων ψήφου της ασιατικής χώρας στον οργανισμό από το 2,78% στο 4,42%. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα θα καταλαμβάνει στο εξής την τρίτη θέση όσον αφορά τη δύναμη ψήφου στις αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, πίσω από τις ΗΠΑ (15,85%) και την Ιαπωνία (6,84%). Επωφελούμενες από τη μεταρρύθμιση ήταν και η Ινδία και Βραζιλία, οι οποίες αύξησαν το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου τους κατά 0,14% (2,91%) και 0,18% (2,24%) αντιστοίχως. Η Ινδία αποτελεί πλέον την έβδομη ισχυρότερη χώρα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ποσοστό ψήφων, πίσω από τη Γερμανία (4,42%), τη Γαλλία (3,75%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3,75%).

Οι 186 χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισαν να ενισχύσουν το κεφάλαιο του διεθνούς οργανισμού, καθώς και την επιρροή των αναδυόμενων χωρών στις αποφάσεις του, μέσω της μεταφοράς ποσοστού 3,13% των δικαιωμάτων ψήφου σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση του κεφαλαίου θα φτάσει τα 5,1 δισ. δολάρια και θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, θα συμμετάσχει το σύνολο των χωρών-μελών του οργανισμού, ενώ στη δεύτερη, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, θα συμμετάσχουν μόνο οι χώρες, των οποίων θα αυξηθούν τα δικαιώματα ψήφου. Οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θα ελέγχουν πλέον το 47,19% των δικαιωμάτων ψήφου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προϋποθέτει ποσοστό 85% των συνολικών ψήφων για τη λήψη αποφάσεων.

«Πρόκειται για την πρώτη μεταρρύθμιση, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της φωνής και συμμετοχής των αναπτυσσόμενων και υπό μετάβαση χωρών στην ιστορία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα συμβάλει στην υλοποίηση του υπέρτατου στόχου για τη δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων ψήφου μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζι Σιουρέν. «Η μεταρρύθμιση καθιστά τη δομή διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας πιο δίκαιη και λογική. Θα προστατεύσει τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και θα τους παράσχει ευκαιρίες να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο, ενώ θα ενισχύσει παράλληλα τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας των αναπτυσσόμενων χωρών», συμπλήρωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών.

Η αύξηση της δύναμης ψήφου των αναπτυσσόμενων χωρών στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού εκπληρώνει τη δέσμευση της επιτροπής Ανάπτυξης του G20 τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, για ενίσχυση τουλάχιστον τριών ποσοστιαίων μονάδων των δικαιωμάτων ψήφου των αναπτυσσόμενων και υπό μετάβαση χωρών.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τόνισε ότι οι αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου του οργανισμού αντανακλούν την άνοδο των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα «κάνει σημαντικά βήματα στην αύξηση της επιρροής των αναπτυσσόμενων χωρών εντός του οργανισμού. Η υποστήριξη στη μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου είναι ζωτικής σημασίας για τη νομιμότητα της τράπεζας», τόνισε ο κ. Ζέλικ".

Περί της Κίνας και το επόμενο άρθρο του Reuters:

" Κίνα: ανοιχτή δίοδο θέλουν οι εταιρείες ΗΠΑ

Το να μην προσκρούουν σε σκοπέλους τις απασχολεί περισσότερο από την ανατίμηση του γουάν

Η πρόσβαση στην κινεζική αγορά, που προσκρούει σε σκοπέλους ρυθμιστικής ή πολιτικής φύσης, απασχολεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις περισσότερο από την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο επικεφαλής του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο (AmCham), Κρίστιαν Μερκ, που υπογράμμισε πως όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα έρχονται πλέον αντιμέτωπες με μια σειρά νέων προσκομμάτων στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά και να επεκτείνουν την παρουσία τους στις επαρχίες της κινεζικής ενδοχώρας. «Η μονόπλευρη πολιτική των ΗΠΑ που έχει επικεντρωθεί στο γουάν είναι εσφαλμένη» τόνισε ο κ. Μερκ, και υπογράμμισε πως είναι κρίσιμης σημασίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η σταδιακή μετάβαση στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και οι διάφορες πολιτικές που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση και αφορούν τις βιομηχανίες. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που θεωρούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις ότι τις απειλούν στο εγγύς μέλλον, οι μισές περίπου από τα μέλη του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο αναφέρουν μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ το 30% των εταιρειών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα εξέφρασαν φόβους για τις επιπτώσεις μιας αύξησης του κόστους εργασίας στην Κίνα. Επιπλέον, περί το 15% των εταιρειών θεωρεί πως η ανατίμηση του γουάν εγκυμονεί κινδύνους.

Η έρευνα αντανακλά την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κίνα και την αλλαγή στη στάση του κράτους έναντι των ξένων επιχειρήσεων. Μέχρι πολύ προσφάτως, οι δυτικές επιχειρήσεις που προχωρούσαν σε επενδύσεις στην Κίνα διαπίστωναν μια συνεχή διεύρυνση των ευκαιριών τους αλλά και της πρόσβασης στην κινεζική αγορά, ιδιαιτέρως μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η κατάσταση θεωρούν ότι αρχίζει, όμως, να αλλάζει, με κύρια χαρακτηριστικά του νέου τοπίου την ασυνέπεια στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, μια ανασφάλεια στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τους κανόνες που διέπουν την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας και της καινοτομίας. «Δεν αισθανόμαστε πλέον σίγουροι πως θα ισχύει και στο μέλλον η καλή κατάσταση που αντιμετωπίζαμε» μέχρι πρότινος τονίζει ο κ. Μερκ, που διαπιστώνει μια επιβράδυνση στην πορεία της Κίνας προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να περιφρουρήσει τη χώρα από την παγκόσμια κρίση, διοχετεύοντας στην οικονομία κεφάλαια μέσω των κρατικών τραπεζών σε ζωτικούς τομείς της παραγωγής. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση ορισμένες ξένες επιχειρήσεις. Στο μεταξύ πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη των επιχειρήσεών τους στην Κίνα, καθώς άλλες αγορές εξακολουθούν να μάχονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ η Κίνα φαίνεται να την έχει ξεπεράσει.

Εντείνονται οι πιέσεις

Οι διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στο Πεκίνο για να επιτρέψει την ανατίμηση του γουάν εντάθηκαν τελευταία, καθώς το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ένωσαν τη φωνή τους με εκείνες της Ουάσιγκτον και άλλων εμπορικών εταίρων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και της Βραζιλίας. Οι δύο διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν το αίτημα περί ανατίμησης του γουάν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τόνισε προσφάτως πως τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα που συσσωρεύουν ορισμένες χώρες όπως η Κίνα αποτελούν πρόβλημα για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, αντίθετα, επικεντρώθηκε στα εγγενή προβλήματα της κινεζικής οικονομίας, ζητώντας ανατίμηση του γουάν ώστε να αναχαιτίσει η Κίνα τον πληθωρισμό και την υπερθέρμανση της οικονομίας της, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη 9,5% κατά το τρέχον έτος".