Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Νομισματική πολιτική FED

Συνεχίζεται η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει οι Κεντρικές Τράπεζες να προβούν σε σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας. Οπως διαβάζουμε:

"Διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την FED

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, από τη βιομηχανική παραγωγή έως τις πωλήσεις κατοικιών, έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες επενδυτών και αναλυτών για δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της FED, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για τη διάρκεια, που η ανάκαμψη αυτή θα έχει. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αύριο η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας θα ανακοινώσει όχι μόνο ότι διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού κοντά στο μηδέν, αλλά ότι η πολιτική αυτή είναι απαραίτητη για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Έως και πριν από ένα μήνα αναλυτές εκτιμούσαν ότι η FED πολύ γρήγορα θα εγκαταλείψει τη δέσμευση αυτή. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ντόναλντ Κον, είχε ζητήσει να αποσυρθεί η φράση «για παρατεταμένη περίοδο» από την επίσημη ανακοίνωση, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει τους κινδύνους για επιτάχυνση του πληθωρισμού και κυρίως για δημιουργία νέας φούσκας στις αγορές ενεργητικού, εάν η FED επιμείνει για μεγάλο διάστημα στην τόσο χαλαρή νομισματική πολιτική. Οι δηλώσεις αυτές έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Οι εκτιμήσεις έχουν, ωστόσο, πλέον ανατραπεί. Σε δημοσκόπηση του Reuters το 60% των αναλυτών εκτιμά ότι η πρώτη μικρή αύξηση του βασικού επιτοκίου θα έρθει το τέταρτο τρίμηνο και δη το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Αν και τα μηνύματα από την οικονομία και την εταιρική κερδοφορία είναι ενθαρρυντικά, οι επισημάνσεις του διοικητή της FED, Μπεν Μπερνάνκι, αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση στροφής σε πιο περιοριστική πολιτική.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά μετριοπαθούς ανάκαμψης. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της οικονομίας» τόνισε σε πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την FED είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας. Η εργασιακή ανασφάλεια με τη σειρά της κρατάει σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση- το βασικό δηλαδή πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης. Αν και οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη, ο κ. Μπερνάνκι παραμένει επιφυλακτικός".