"Το κόμμα της Μέρκελ εγείρει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ (CDU) θα εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο, την Τετάρτη.
«Έχουμε αύριο συνάντηση με τον Στρος-Καν και τον Τρισέ στο Βερολίνο», φέρεται να δήλωσε στο στο Reuters. «Σίγουρα θα το φέρουμε αυτός προς συζήτηση», προσέθεσε.
Η Ελλάδα δεν συζητάει αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόνισε από την πλευρά της η Κομισιόν, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την ανεξέλεγκτη φημολογία που πλήττει τα ελληνικά ομόλογα.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού (και κυρίως οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» -FDP- του υπουργού Εξωτερικών Γκ.Βεστερβέλε) επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει και των κρίσιμων πολιτικά περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα, αν δεν καταφέρει να μειώσει ικανοποιητικά τα ελλείμματά της, ώστε να μπορέσει να λάβει την έκτακτη βοήθεια, είπε την Τρίτη στέλεχος του FDP, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού.
Η προσωρινή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ ίσως να ωφελούσε τη χώρα, αν συνοδευτεί από μια υποτίμηση, ανέφερε ο Γιούργκεν Κόπελεν, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deuschlandfunk.
«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει "όχι" (στη βοήθεια), εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη, απ' ό,τι από τις τράπεζες», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν ένα "όχι" από τη Γερμανία θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει πλέον καθόλου χρήματα, είπε:
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέχρι το σημείο όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα. Δεν διαλύεται (η νομισματική ένωση). Το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει και με τις εξαγωγές».
Ο κ. Κόπελεν δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι μορφή θα μπορούσε να λάβει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μια υποτίμηση.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σήμερα Τρίτη ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με την ευρωζώνη όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να εξασφαλίσει την έκτακτη βοήθεια, βαίνουν καλώς και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.
Η συμβολή της Γαλλίας στο σχέδιο δημοσιονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα υποβληθεί στις 4 Μαΐου προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου. Η γαλλική συνεισφορά ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πιστώσεων, εκ των οποίων 3,3 δισ. σε πιστώσεις πληρωμών, διευκρίνισε.
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση
Τρία είναι τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που καλλιεργούνται από μερίδα του αγγλοσαξονικού Τύπου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Το βασικό σενάριο αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι καταστροφικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη
Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, κερδίζοντας περιθώριο πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι σοβαρές αφού θα στερηθούν τη ρευστότητα κατά τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν. Βέβαια δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία εξοφλούνται στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων.
Στο τρίτο σενάριο της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ.
Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική.
Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών".
Υ.Γ.: Ο τίτλος παραπέμπει σε μια βασική αρχή της θεωρίας της Στρατηγικής: προτού ανακοινώσεις διάφορα περί του όπλου που κατέχεις, κοίτα να είσαι βέβαιος ότι το έχεις. Επίσης, όταν διαλαλείς ότι έχεις όπλο, είναι σα να προκαλείς για πόλεμο.