Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δανεισμός και επικρίσεις ένθεν κακείθεν

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Επικρίσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη «διάσωση» της Ελλάδας
Ως «απαράδεκτο μηχανισμό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτεν Σούλτς το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά την ώρα των ερωτήσεων, υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας « μη διάσωσης» γνωστής ως «Bail out», ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να «αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους».

Ο κ. Σούλτς έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στο δανεισμό με 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με 3%.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τον ερώτησε έάν «είναι πρόθυμος να δεχθεί αυτόν τον απόλυτα απαράδεκτο μηχανισμό, ή να θέσει το θέμα σε συζήτηση με Μέρκελ και Σαρκοζί».

Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι συζήτησε «επί πολλές εβδομάδες» το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Δυστυχώς η μόνη ευφικτή λύση ήταν αυτή που υιοθετήθηκε», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος το βρήκε « αξιοπρόσεκτο πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μία λύση αλληλεγγύης και βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ πιό εύκολο για την Λετονία, την Ουγγαρία την Ρουμανία».

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται προκειμένου να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Την σχετική πρόταση πρόκειται να παρουσιάσει αρχές Μαϊου ο Ολι Ρεν.

Σε ερώτημα του αρχηγού των Φιλελευθέρων Γκυ Βέρχοφσταντ εάν η ιδέα ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα περιλαμβάνεται στις προτάσεις Ολι Ρεν, ο κ. Μπαρόζο απάντησε :

«Στόχος μας είναι να μην ιδρύσουμε έναν νέο ακόμη οργανισμό στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Μπορούμε αντίθετα να προωθήσουμε την ιδέα μιας διευκόλυνσης, γι αυτό και διερευνούμε τις δυνατότητες ίδρυσης μηχανισμών εγγυήσεων, σαν αυτούς που θα επρόβλεπε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».