Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Περί κερδοσκοπίας και άλλων δεινών

Διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

"Οι στόχοι των κερδοσκόπων

Του Γιαννη Kοτοφωλου

Bεβαίως, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μεγάλα δομικά προβλήματα, τα οποία έφερε στο φως η εκτίναξη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, με αποτέλεσμα να χάσει την αξιοπιστία της η Ελλάδα και να την τιμωρούν σήμερα οι διεθνείς αγορές. Αυτή είναι η εξήγηση (και είναι ορθή σε σημαντικό βαθμό) για τις ζοφερές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Αλλά, απ' ό, τι φαίνεται, δεν είναι η μόνη αλήθεια ή, για την ακρίβεια, δεν απηχεί όλη την πραγματικότητα η εξήγηση αυτή, για το πώς σκέφτονται την συγκεκριμένη περίοδο, τι προπαγανδίζουν και πώς ενεργούν εν τέλει οι διεθνείς αγορές (κοντολογίς, δηλαδή, οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τα διάφορα lobbies του Λονδίνου).

Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί οι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι κερδοσκοπούν με κάθε ευκαιρία, δημιουργούν πολλές φορές τις προϋποθέσεις από μόνοι τους (όχι, βεβαίως, χωρίς την αφορμή) για να απαξιώσουν περαιτέρω μία προβληματική οικονομία και να την ρίξουν ημιθανή στο δάπεδο. Να την σπρώξουν οι ίδιοι, δηλαδή, με τη στάση τους και τη συνεχή πίεση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ας δούμε τι κερδίζουν με αυτό:

Πρώτον, το στοίχημα που έχουν παίξει στις δευτερογενείς αγορές και τα παράγωγα, εις βάρος αυτής της οικονομίας. Ηδη, πάνω στο στοίχημα ότι η ελληνική οικονομία θα χρεοκοπήσει και παράλληλα θα αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο το ευρώ, έχουν επενδυθεί απίστευτα κερδοσκοπικά κεφάλαια, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, που περιμένουν σαν τον Χάρο, μήνα με τον μήνα, να κηρύξει η Ελλάδα πτώχευση. Και το προσπαθούν με κάθε τρόπο αυτό, με τη σπερμολογία, την προπαγάνδα, τη σύγχυση και βεβαίως, με τους ίδιους τους μηχανισμούς της αγοράς: αθρόες πωλήσεις και εκτόξευση των spreads σε ασύλληπτα ύψη! Και όσο η ελληνική κυβέρνηση θα καθυστερεί να πάρει γενναίες και μακράς πνοής αποφάσεις για την οικονομική ανάταξη της χώρας, τόσο το κερδοσκοπικό παιχνίδι θα αγριεύει.

Δεύτερον, όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, προσδοκούν πως με τον τρόπο αυτόν, θα κερδίσουν τεράστια κεφάλαια στο προσεχές μέλλον, από την προκαλούμενη μείωση των ελληνικών assets, των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το κλίμα περί χρεοκοπίας, ή ακόμη περισσότερο η ίδια η χρεοκοπία μιας χώρας, οδηγεί σε δραματική πτώση όλων των αξιών, από την αξία των μεγάλων επιχειρήσεων, είτε λέγονται τράπεζες είτε βιομηχανίες είτε τουριστικά συγκροτήματα κ. λπ., μέχρι την ακίνητη περιουσία, τη δημόσια γη, τα νοσοκομεία και πάει λέγοντας. Οι ίδιοι, λοιπόν, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αποσάθρωσης, θα έρθουν αύριο και με δεδομένη την οικονομική ύφεση, θα αγοράσουν τα πάντα πάμφθηνα. Θα σαρώσουν, πολύ χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία, περιουσίες ολόκληρες. Τις οποίες, μετά τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν οι οικονομίες θα έχουν ξαναπάρει εμπρός, θα τις πουλήσουν δύο και τρεις φορές επάνω, αποκομίζοντας εκπληκτικά κέρδη!

Περί αυτού, έως ένα σημαντικό βαθμό, πρόκειται… Και για τον λόγο αυτό, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επωμισθεί κολοσσιαίες ευθύνες για το πώς θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση μέχρι το τέλος".