Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Οπως διαβάζουμε:

"Σε υπερδιπλάσια επίπεδα κινήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο, ανερχόμενο σε 3.253 εκατ. ευρώ, έναντι 1.237 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ), οι οποίες περιορίστηκαν σε 88 εκατ. ευρώ από 1.961 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2009.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εν λόγω μείωση οφείλεται στην καθυστέρηση της εισροής πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εισροές αυτές δεν έχουν σταθερή κατανομή κατά τη διάρκεια του έτους. Πάντως, σημειώνεται ότι τα σχετικά ποσά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ήδη καταβλήθηκαν στους αγρότες το Μάρτιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και η αντίστοιχη εισροή αναμένεται να καταγραφεί στη στατιστική του ισοζυγίου πληρωμών το Μάιο. Αν οι εν λόγω τρέχουσες μεταβιβαστικές εισπράξεις δεν ληφθούν υπόψη, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο του 2010 έναντι του Φεβρουαρίου του 2009 περιορίζεται σε 142 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Η αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και αγορές πλοίων (κατά 167 και 125 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 299 εκατ. ευρώ, ο οποίος αντανακλά τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές της κατηγορίας αυτής κατά 388 εκατ. ευρώ ή 15,2%, δηλ. περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από αντίστοιχες εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 89 εκατ. ευρώ ή 10,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 57 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 114 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες (-0,4%), ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 20,5%. Αντίθετα, το ισοζύγιο πληρωμών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασε μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το Φεβρουάριο του 2009, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 10,5%, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 12,0%. Οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες παρουσίασαν μικρή μείωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, καθώς οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη έμειναν σταθερές (μειώθηκαν μόλις κατά 2 εκατ. ευρώ).

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 376 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.593 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2009, κυρίως λόγω της προαναφερθείσας μείωσης των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 50,8% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2009 και διαμορφώθηκε σε 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ): εάν αυτές δεν ληφθούν υπόψη για το δίμηνο, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται σε 0,5 δισεκ. ευρώ ή 7,1%.

Το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση κατά 167 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 417 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 76 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, το αντίστοιχο έλλειμμα περιορίστηκε κατά 326 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 597 εκατ. ευρώ (11,6%), ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν κατά 271 εκατ. ευρώ (14,8%).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 129 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή (-0,8%), ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 16,4%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 199 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (+1,0%), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 8,6%, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο που αφορά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες να βελτιωθεί κατά 37 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 33 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν ελαφρά (κατά 3,2%).

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 628 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.469 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κυρίως λόγω της προαναφερθείσας μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης".