"Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση στο μέλλον, καθώς δυσκολεύουν τα πράγματα για τη χώρα.
Η Fitch έκοψε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ+", με αρνητικές προοπτικές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε την αξιολόγηση για τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα ξένου νομίσματος ως είχε, στο "F2".
Η υποβάθμιση αντανακλά την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη και εξαιτίας του αυξημένου επιτοκιακού κόστους. Αντανακλά επίσης της ανησυχία που υπάρχει και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής χρηματοδότησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις κεφαλαιαγορές.
Η απότομη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας, θα δυσκολέψουν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της, είτε πρόκειται για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος είτε για τη διατήρηση του δημοσίου χρέους οριακά πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2010 και 2011. Επιπλέον, οι πιέσεις που ασκούνται στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι η ανησυχία για την πορεία των δημοσιονομικών επηρεάζει πλέον και την ευρύτερη οικονομία.
Η Fitch αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά αυτή τη στιγμή, τονίζει, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια στο εξωτερικό για να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δωθούν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της χώρας και το ρόλο του ΔΝΤ, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεδομένου ότι θα χρειαστεί πολύ σύντομα να απευθυνθεί εκ νέου στις αγορές για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της.
Οι αρνητικές προοπτικές απεικονίζουν ακριβώς την ανησυχία που συνεχίζει να υπάρχει σε ό,τι αφορά τις προοπτικές βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα.
Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα είναι πολύ πιο δυσμενής από τις αντίστοιχες των έτερων οίκων αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Moody's είναι 4 βαθμίδες καλύτερη από την αντίστοιχη της Fitch, ενώ της Standard & Poor's είναι 2 βαθμίδες ανώτερη".
Στην "Καθημερινή" της Κυριακής 11/4/2010 δημοσιεύθηκε το άρθρο του κ. Chris Pryce, (διευθυντικό στέλεχος στην αξιολόγηση κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών και επικεφαλής αναλύσεων για την ελληνική οικονομία στην Fitch Ratings), σχετικά με το εν λόγω ζήτημα:
«Γιατί υποβαθμίσαμε την Ελλάδα»
Του Κρις Πραϊς*
Η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία ΒΒΒ+ στην ΒΒΒ- αντανακλά την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Αυτή η απότομη αύξηση από τις αρχές του έτους, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της προοπτικής για την οικονομία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, φέτος, και τη συγκράτηση του χρέους σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011. Οι πιέσεις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα αντανακλούν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα για την πορεία του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις από τον τραπεζικό κλάδο θα αυξάνονται όσο η κυβέρνηση παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή του. Η Fitch αναγνωρίζει κάποιες ενδείξεις που σε πρώτο στάδιο παρουσιάζουν βελτίωση των φορολογικών εσόδων και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία έχουν υποστηρίξει οι εταίροι της χώρας στην Ευρωζώνη. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η αξιοπιστία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα κατοχυρωθεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη μείωση του ελλείμματος για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πείσουν έχοντας ταυτόχρονα ισχυρές δεσμεύσεις για δημοσιονομική στήριξη.
Η Fitch επιμένει ότι η έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ενός εξωτερικού μηχανισμού για την έγκαιρη οικονομική στήριξη της χώρας μπορεί να δυσκόλεψε την πρόσβαση της Ελλάδας στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές με προσιτό κόστος και κατ’ επέκταση να υποβάθμισε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της. Ενώ η Fitch θεωρεί πιθανή την οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, εκτιμά ότι θα κριθεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στην παροχή στήριξης υπό τη μορφή ενός ξεκάθαρου προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ετσι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές σε μια κρίσιμη περίοδο, εάν ληφθούν υπόψη οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Η αρνητική προοπτική που διατηρεί η Fitch για την ελληνική οικονομία αντανακλά τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να επισκιάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον".