Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Το κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη (9)

Διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Εγκλωβισμένη στο «δίχτυ ασφαλείας» η ανάπτυξη

Tο ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» -συνολικής αξίας ενός τρισ. δολαρίων- μπορεί να καταφέρει να σταθεροποιήσει τις αγορές, πιθανότατα όμως να καταδικάσει τις αδύναμες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σε αρκετά χρόνια υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη προοπτική προβληματίζει τους οικονομολόγους μήπως τελικά αποτύχει η προσέγγιση που ακολουθούν οι αρχές της Ευρωζώνης στην επίλυση της κρίσης χρέους, ειδικά εάν στερήσει από οικονομικά αδύναμες χώρες την ανάπτυξη που χρειάζονται απεγνωσμένα, ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους.

«Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο από πού μπορούν να προέλθουν ταχείς ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης», εκτιμά ο Μάρκο Ανουντιάτα, οικονομολόγος της UniCredit, προσθέτοντας ότι πέραν του σχεδίου διάσωσης, η Ευρώπη χρειάζεται μια πειστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αδυνάμων οικονομιών.

Το πακέτο έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα περιλαμβάνει δάνεια και εγγυήσεις δανείων που αποτρέπουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από χώρα της Ευρωζώνης.

Η υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορές κρατικών ομολόγων θα συμβάλει στη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης για το χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Αλλά το πακέτο δεν περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης των χωρών με υψηλά επίπεδα χρέους, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Στην πραγματικότητα, θα έχει μέλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που θα χρηματοδοτήσουν το «δίχτυ ασφαλείας» έχουν καταστήσει σαφές ότι οι χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να δεσμευθούν στην εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας ώστε να συρρικνώσουν το ταχύτερο δυνατόν το δημοσιονομικό έλλειμμα, μέτρα παρόμοια με αυτά που δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα του πακέτου στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο κόστος που καλούνται να επωμισθούν οι κυβερνήσεις εξαιτίας της συνεισφοράς τους στο πακέτο στήριξης, σε συνδυασμό με τους όρους για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσουν την ανεργία, εκτιμούν στρατηγικοί οικονομολόγοι.

Ορισμένοι, μάλιστα, προβλέπουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταστεί επιζήμια για την ποιότητα του κρατικού χρέους, μια διαπίστωση που επισκιάζει τον ενθουσιασμό των αγορών μετά την ανακοίνωση του πακέτου.

Από την άλλη, η υπάρξη του μηχανισμού στήριξης αναμένεται να κρατήσει «ψύχραιμες» τις αγορές για τις χώρες που δεν θα χρειασθεί να το χρησιμοποιήσουν. Αναλυτές θεωρούν ότι έχουν μειωθεί κάτω του 50% οι πιθανότητες ενός «ντόμινο» εξάπλωσης της κρίσης χρέους πέραν της Ελλάδας".