Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ισοτιμίες, ομόλογα και Ε.Κ.Τ.

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα" (αλλά και σε όλες τις εφημερίδες):

"Ναδίρ τετραετίας για το ευρώ

Με νέο ξεπούλημα του ευρώ ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα. Το κοινό νόμισμα, αφού κατρακύλησε χθες 17/4/2010 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, στα 1,2235 δολάρια, στη συνέχεια ανέκαμψε, καταγράφοντας τιμή στα 1,2289 (στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και στην συνέχεια στα 1,2380 δολάρια. Αφορμή για τις χθεσινές πτωτικές πιέσεις κατά του ευρώ έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι η κεντρική τράπεζα αγόρασε προβληματικά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης- κυρίως τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου- ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η κλίμακα παρέμβασης από την ΕΚΤ ήταν πολύ μικρότερη της αναμενομένης και οι δηλώσεις του κ. Τρισέ που ακολούθησαν ερμηνεύθηκαν από τις αγορές ότι υποδηλώνουν τη δραματική διάσταση των απόψεων που υπάρχουν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ως προς την ανορθόδοξη αυτή νομισματική κίνηση.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση για την αγορά των προβληματικών κρατικών ομολόγων αποτελεί μέρος του πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η ΕΚΤ, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού παγώματος στις αγορές ομολόγων των ασθενών οικονομιών της ευρωζώνης, και κυρίως της χώρας μας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, αποφάσισε να προβεί σε αγορές του χρέους. Η απόφαση αυτή όμως δεν ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία. Αρκετοί ευρωτραπεζίτες αρνήθηκαν φοβούμενοι ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και ότι θα επιβραβεύσει την ανεύθυνη δημοσιονομική συμπεριφορά. Σφοδρός πολέμιος της απόφασης αυτής λέγεται ότι είναι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank) Αξελ Βέμπερ.

Ο κ. Τρισέ έσπευσε χθες να εξηγήσει πώς θα αποκρούσει τις πληθωριστικές παρενέργειες της αγοράς των κρατικών τίτλων, δηλώνοντας ότι το ποσό των 16,5 δισ. ευρώ δεν θα πέσει στο τραπεζικό σύστημα αλλά θα απορροφηθεί μέσω των καταθέσεων διάρκειας μιας εβδομάδας. Η απορρόφηση της ρευστότητας θα γίνει σήμερα και θα ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία και την επόμενη εβδομάδα. Ο μηχανισμός αυτός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, διαφοροποιεί την πολιτική της τράπεζας. Είναι «εντελώς διαφορετική» από την ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) που ακολούθησαν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ. Πάντως το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε προχθές ότι δεν αναμένεται το πρόγραμμα αγοράς τίτλων να συμπεριλαμβάνει «τεράστια ποσά». Τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατάφεραν είτε να μειώσουν είτε να μηδενίσουν τις πρωινές απώλειες. Οπως η Φραγκφούρτη και το Μιλάνο, που έκλεισαν με άνοδο 0,17% και 0,23% αντίστοιχα, ενώ το Παρίσι και η Μαδρίτη έκλεισαν με μικρή πτώση 0,47% και 0,31% αντίστοιχα.

Ωστόσο η βουτιά κατά 5,07% του χρηματιστηρίου της Σανγκάης και κατά 5,97% του χρηματιστηρίου του Σέντζεν ανησύχησε χθες τους επενδυτές. Οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν από το ενδεχόμενο να πληγούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, η οποία αποτέλεσε την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η μεγάλη άνοδος του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έναντι του ευρώ θα καταστήσει ακριβότερα τα κινεζικά προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης. Η κατακόρυφη πτώση του ευρώ έναντι του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έπεσε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002- εκτιμάται ότι θα καταστήσει τα κινεζικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις αγορές της Ευρώπης. Το γουάν έχει ανέβει 14,5% έναντι του ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες. Χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε ότι πλέον απειλούνται οι κινεζικές εξαγωγές".



Επί του θέματος των ισοτιμιών, διαβάζουμε:

" Ελβετία: Ανησυχητική κατάσταση η πτώση του ευρώ

Η πτώση του ευρώ, εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αποτελεί επίσης μια «ανησυχητική» κατάσταση για την Ελβετία, της οποίας το νόμισμα συνεχίζει παράλληλα να ανατιμάται, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.

«Η πτώση του ευρώ οδηγεί σε μια πίεση προς τα πάνω στο ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα των τιμών και η οικονομική ανάκαμψη της Ελβετίας» που εξαρτάται από τις εξαγωγές και επομένως από ένα όχι τόσο ισχυρό ελβετικό φράγκο, προειδοποιεί ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στη Ζυρίχη.

«Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική για τη χώρα μας, διότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τα γεγονότα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS).


Αναμένω απορίες σας!!!