"Μηνιαία ανακοίνωση στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο
Πέραν της δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών κατά 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στο επίπεδο της διαχείρισης και του ελέγχου του δημόσιου χρήματος, μεταξύ των οποίων και η αναδιάρθρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Βάσει της συμφωνίας έως το τέλος του 2010 θα πρέπει να έχουν επισπευσθεί οι αλλαγές, έτσι ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν στα επόμενα χρόνια.
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το ΓΛΚ θα ανακοινώνει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τη χρηματοδότηση του κράτους και τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επίσης, εντός του τρίτου εξαμήνου του 2010, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του ΓΛΚ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διασφάλιση των υπαλλήλων του απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ θα υπάρχει και προσωπική ευθύνη για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων. Παράλληλα, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θα αξιολογούν και όλες τις προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Στο ίδιο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σε ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων της γενικής κυβέρνησης.
Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα ενισχύονται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Στη μεταρρύθμιση αυτή θα προβλέπονται:
1. Η εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τη γενική κυβέρνηση βάσει ενός τριετούς κυλιόμενου ανώτατου ορίου δαπανών για το κράτος, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του υπουργού Οικονομικών στις απαιτήσεις των άλλων υπουργών.
3. Η εισαγωγή υποχρεωτικού αποθεματικού έκτακτων αναγκών στον προϋπολογισμό, της τάξεως του 10% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους.
4. Η διασφάλιση ότι το Κοινοβούλιο δεν θα αλλάζει το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού κατά το στάδιο έγκρισης.
5. Η εισαγωγή ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών.
6. Η εισαγωγή ενός κανόνα εσόδων για τη γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο η διάθεση των εσόδων, εφόσον αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις, θα καθορίζεται εκ των προτέρων στον προϋπολογισμό".