Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μια διαφορετική διάσταση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Γερμανία, Γαλλία και ΕΚΤ «σφάζονται» για τα ελληνικά ομόλογα

"Πρόκειται για συνωμοσία", φωνάζουν οι Γερμανοί υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά ελληνικά κρατικά ομόλογα, αν και η Αθήνα ήδη έχει εκταμιεύσει τα πρώτα χρήματα από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ.

Όπως τονίζουν, υποπτεύονται πως υπάρχει μία γαλλική συνωμοσία πίσω από αυτό το τεράστιο κύμα αγορών, καθώς έτσι δίνεται στις γαλλικές τράπεζες η τέλεια ευκαιρία να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη ξοδέψει περίπου 40 δισ. ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και, ιδίως, την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη στα βιβλία της περίπου 25 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος και προσθέτει αλλά 2 δις. ευρώ περίπου την ημέρα. Η Bundesbank, η οποία κατέχει το 27% της ΕΚΤ, είναι "υπεύθυνη" για ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ. Πολλά μέλη της Bundesbank αναρωτιούνται γιατί η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα έτσι κι αλλιώς, και ιδιαίτερα με αυτήν την… μανία, αφού έχει ήδη μπει σε λειτουργία το πακέτο των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας της Ελλάδας.

Όπως τονίζουν, το γενικότερο ταμείο διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ για τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες, έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει ακόμη συσταθεί. Έτσι, σίγουρα έχει νόημα η ΕΚΤ να κάνει κινήσεις που να βοηθούν στην σταθεροποίηση των αγορών των ισπανικών, των πορτογαλικών και των ιρλανδικών ομολόγων.

Των ελληνικών ομολόγων, όμως, γιατί;
Οι γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες υποψιάζονται λοιπόν πως υπάρχει μια γαλλική συνωμοσία κάτω από το τραπέζι.

Αγοράζοντας ελληνικό χρέος, η ΕΚΤ διατηρεί τις τιμές των ομολόγων τεχνητά υψηλές. Οι γαλλικές τράπεζες, ειδικότερα, επωφελούνται από αυτή την πολιτική, διότι τους παρέχει τη δυνατότητα να πωλούν τα ελληνικά ομόλογα τους στην ΕΚΤ, που είναι ένας ανέξοδος τρόπος "καθαρισμού" των ισολογισμών τους.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, οι τράπεζες της Γαλλίας και οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν συνολικά 80 δισ. ευρώ περίπου ελληνικά κρατικά ομόλογα στα βιβλία τους.Από την άλλη πλευρά, οι γερμανικές τράπεζες δεν μπορούν να γίνουν πωλητές ελληνικών ομολόγων, καθώς έχουν προβεί σε εθελούσια δέσμευση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schoeble να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν, μέχρι τον Μάιο του 2013.

Έτσι, έμμεσα μέσω της ΕΚΤ η Bundesbank, ξοδεύοντας 7 δισ. ευρώ για την αγορά των τίτλων του Ελληνικού δημοσίου, έχει ήδη κάνει μια σημαντική συμβολή στην διάσωση των τραπεζών της γειτονικής Γαλλίας.


Μάλιστα, όπως σημειώνεται ήταν ένας Γάλλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, ο οποίος, σε μια έντονη και προκλητική ομιλία του, ξεκίνησε την εκτεταμένη δέσμη μέτρων για τη διάσωση του ευρώ, η οποία εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο τις 8-9 Μαΐου.

Και ήταν Trichet ο οποίος δέχθηκε την ασφυκτική πίεση από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και, λίγο αργότερα, παραβίασε ένα μακροχρόνιο…ταμπού της ΕΚΤ, ότι δηλαδή η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει ποτέ να αγοράσει το χρέος των κρατών μελών της.

Αυτό, όμως, ήταν ακριβώς αυτό που ο Σαρκοζί είχε ζητήσει από τους συναδέλφους τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως τονίζει το περιοδικό, ο Weber καταψήφισε αυτό το μέτρο στο συμβούλιο της ΕΚΤ και άσκησε σκληρή κριτική την επόμενη ημέρα, σε μια συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Boersen-Zeitung. Αυτό ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα δυσαρέσκειας.

Όμως τώρα ο πρόεδρος της Bundesbank αντιμετωπίζει ένα δίλημμα κι αυτό επειδή ελπίζει να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΚΤ όταν λήξει η θητεία του Τρισέ. Οι Γερμανοί κεντρικοί τραπεζίτες απαιτούν από τον Weber, να παραμείνει σταθερός σε αυτό που έχει πει και να μην… ενδώσει.

Για αυτούς, η αγορά κρατικών ομολόγων είναι μια προδοσία των αρχών του άλλοτε περήφανου ιδρύματος. Όπως υποστηρίζουν, με την απόφασή της να το κάνει, η ΕΚΤ έχει χάσει την ιδιότητά της ως ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα - και μαζί της και η Bundesbank. Οι συνέπειες αυτής της κίνησης, της αγοράς ελληνικών τίτλων δηλαδή, θα μπορούσε μάλιστα να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ΕΚΤ, καταλήγουν οι Γερμανοί".