Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας από την Ε.Κ.Τ.

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Αυξημένες προσφορές στη δημοπρασία της ΕΚΤ
Απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των εμπορικών τραπεζών στη δημοπρασία καταθέσεων, που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να απορροφήσει την περίσσεια ρευστότητα από την αγορά.

Συνολικά, 223 τράπεζες κατέθεσαν προσφορές για εβδομαδιαίες καταθέσεις συνολικού ύψους 162,74 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο του στόχου των 16,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει η ΕΚΤ και ο οποίος βασίστηκε στην αξία των κρατικών ομολόγων, που είχε αγοράσει την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης άρχισαν την περασμένη εβδομάδα να αγοράζουν κρατικά ομόλογα σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις αγορές χρέους της νομισματικής ένωσης και ιδιαίτερα των δοκιμαζόμενων οικονομιών του Νότου.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε, ωστόσο, φόβους για πλεονάζουσα ρευστότητα και επιτάχυνση του πληθωρισμού. Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτό η ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει μία επιχείρηση «αποστείρωσης» της αγοράς, προσκαλώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο έως και 1%. Στη χθεσινή δημοπρασία το επιτόκιο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 0,28%.

Ο Μάρκο Κράνγιεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε χθες ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν το «επιθυμητό αποτέλεσμα» και θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

«Παρενέργειες» της λιτότητας

Εντονος προβληματισμός καταγράφεται την ίδια ώρα για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ, στον οποίο κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιχειρήσεις και επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι οι όροι για σκληρά μέτρα λιτότητας, που συνοδεύουν το μηχανισμό, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Ηδη, εκτός από την Ελλάδα που έχει προσφύγει στο μηχανισμό, μέτρα λιτότητας προωθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι ανησυχίες για τις «παρενέργειες» της λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος το Μάιο. Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ζew σημείωσε πτώση από τις 53 στις 45,8 μονάδες.

Η Πορτογαλία, πάντως, επιμένει στις προβλέψεις της για ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% φέτος. Το μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα παραμένει η ανεργία, η οποία σκαρφάλωσε στο 10,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε 19,4% μέσα σε ένα χρόνο".