" Αυστηροί κανόνες στα hedge funds
Η Γερμανία απαγόρευσε ανοιχτές πωλήσεις σε CDS κρατικών τίτλων και σε μετοχές 10 τραπεζών
Reuters, Bloomberg
Την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ανακοίνωσε χθες η αρχή εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου της Γερμανίας, Bafin. Παράλληλα, απαγόρευσε τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών των 10 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας. Η πρακτική των ανοιχτών πωλήσεων (naked short-selling) CDS κρατικών τίτλων επιτρέπει στους επενδυτές να «ασφαλίζονται» έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας χωρίς να κατέχουν τα ομόλογά της, γεγονός που σύμφωνα με την Bafiοδηγεί σε «τεράστιες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης». Tα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2011.
Παράλληλα, τη χάραξη ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τη ρύθμιση και εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και άλλων εναλλακτικών επενδυτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών private equity, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε. Ε. Πρόκειται για ήττα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας, σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς θέτει σε στενό κλοιό το Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τη χώρα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αξιωματούχων της Ε. Ε. να προστατευθούν έναντι κάθε ενδεχόμενης κερδοσκοπικής επίθεσης, που θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης στις οικονομικά ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Τη Δευτέρα, η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ πρότασης που θα αναγκάζει τα hedge funds «τρίτων χωρών», δηλαδή εκτός Ε. Ε., να αποδέχονται κανόνες διαφάνειας για να μπορούν να αποκτούν άδεια δραστηριοποίησης στις αγορές των 27 κρατών-μελών της. Οι κανόνες διαφάνειας αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση κρουσμάτων ξεπλύματος χρήματος. Συζητείται, επίσης, η επιβολή ορίων μόχλευσης, δηλαδή πλαφόν στην άντληση πολλαπλάσιων κεφαλαίων από τις αγορές σε σχέση με τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία κάθε επενδυτικού οχήματος. Περιορισμοί εκτιμάται πως θα εφαρμοστούν και στα μπόνους των διαχειριστών κεφαλαίων.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη ως προς την επιβολή κανόνων σε εταιρείες «τρίτων χωρών». Tο Λονδίνο φιλοξενεί το 80% των εταιρειών διαχείρισης hedge funds στην Ευρώπη. Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγάδο, παρότρυνε τους ομολόγους της να υιοθετήσουν την πρόταση του Κοινοβουλίου για το ενιαίο «διαβατήριο», ώστε να μη χρειάζεται να λαμβάνουν «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους-μέλους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει με τις κυβερνήσεις της Ε. Ε. για την τελική μορφή της οδηγίας, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή έως το 2012".
Επί του ιδίου θέματος το άρθρο της "Καθημερινής":
"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) συμφώνησαν επί του σχεδίου που προβλέπει την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. «Το κείμενο εγκρίθηκε», δήλωσε μια από τις πηγές.
Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια. Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.
Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν. Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.
Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ. Το σχέδιο ρύθμισης της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία".