Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αρνητικά αίτια θετικών ειδήσεων

Οπως διαβάζουμε:

"Μειώθηκε 21,1% η αξία των εισαγωγών
Αρκετοί ξένοι οίκοι δεν αποδέχονται τις εγγυητικές επιστολές- Υποχώρησαν κατά 17,5% και οι εξαγωγές

Από το περασμένο φθινόπωρο και κυρίως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όταν ημέρα με την ημέρα άρχισε να «μορφοποιείται» και να εκδηλώνεται το «ελληνικό πρόβλημα», οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις ήταν αυτές που πρώτες το «κατέγραψαν» στη δραστηριότητά τους. Πέρυσι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009 η αξία των ελληνικών εισαγωγών μειώθηκε κατά 21,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ αντιθέτως η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 17,5%. Οπως εξηγούν πηγές της αγοράς, η μείωση των εισαγωγών κατά ένα μόνο μέρος οφείλεται στον περιορισμό της ζήτησης, λόγω της εισόδου της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση. Ενα άλλο μέρος- σίγουρα όχι ευκαταφρόνητο, αλλά δύσκολα μπορεί να μετρηθείοφείλεται στην αλλαγή επί τα χείρω των όρων συναλλαγής μεταξύ των ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων και των ξένων εξαγωγικών οίκων προς την Ελλάδα.

Η απαξίωση της ελληνικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές αγορές των ομολόγων κόστισε στις εισαγωγικές ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί εξαγωγικοί προς την Ελλάδα ξένοι όμιλοι επιχειρήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις έκοψαν την πιστοδότησή τους στη λογική «στέλνεις τα λεφτά και σου στέλνουμε εμπόρευμα», ενώ ως τότε κι ανάλογα με την περίπτωση το χρονικό εύρος αποπληρωμής κυμαίνονταν από 30 ημέρες ως ακόμη και 120 ημέρες. Το εντυπωσιακό στοιχείο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση είναι ότι αρκετοί εξαγωγικοί προς την Ελλάδα ξένοι οίκοι δεν αποδέχονται τις εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών. Αλλά ακόμη κι αν τις δέχονται, για τους εισαγωγείς σημαίνει ακόμη πιο επαχθείς όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες το ποσό των εγγυητικών επιστολών το εντάσσουν στο πλαφόν χρηματοδότησης της κάθε επιχείρησης, το οποίο βεβαίως έτσι κι αλλιώς έχει περιοριστεί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στις εισαγωγές των υλικών που αφορούν την κατασκευαστική δραστηριότητα, ακολουθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων, η ένδυση και τα είδη δώρων. Ετσι λοιπόν από τη μια πλευρά οι εισαγωγικές επιχειρήσεις πιέζονται ασφυκτικά από τους ξένους συνεργάτες τους, ενώ από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εσωτερική αγορά, τους ασκούν επίσης ισχυρή οικονομική πίεση (δεν μπορούν ή καθυστερούν να εισπράξουν τα χρήματά τους από την πώληση των προϊόντων τους στο λιανικό εμπόριο). Και φυσικά ο πλέον ευάλωτος τομέας στην ελληνική αγορά είναι ο χονδρεμπορικός τομέας, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν «σκάσει» τα περισσότερα «κανόνια».

Πάντως η συνολική πορεία των εισαγωγών στη διάρκεια του 2009 είναι αποκαλυπτική των προβλημάτων και των τάσεων που επικρατούν. Αναλυτικότερα η αξία τους το 2009 υποχώρησε στα 48,086 δισ. ευρώ έναντι 60,966 δισ. ευρώ το 2008. Η υποχώρηση των εισαγωγών ήταν καθολική για όλες τις περιοχές- εκτός της ΝΑ Ασίας όπου αυξήθηκαν κατά 36,6% και της Λατινικής Αμερικής κατά 12,9%. Από τις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 15,4%, την ΕΕ (27) κατά 18%, τις χώρες της νέας διεύρυνσης κατά 9,2%, τη Β. Αμερική κατά 22,5%, τις «άλλες ανεπτυγμένες χώρες» κατά 22,4%, τα Βαλκάνια κατά 27%, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) κατά 45,7%, τη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική κατά 40,1% και τις χώρες της Αφρικής (εκτός της Β. Αφρικής) κατά 52,9%. Η σημαντικότερη υποχώρηση, κατά 16,5%, παρατηρήθηκε στα βιομηχανικά προϊόντα (η αξία τους ανήλθε στα 33,991 δισ. ευρώ από 40,706 δισ. ευρώ), λόγω της συντριπτικής συμμετοχής τους (70,7%) στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών. Μειωμένη κατά 8% ήταν και η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων που άγγιξαν τα 5,851 δισ. ευρώ έναντι 6,360 δισ. ευρώ το 2008".