Οπως διαβάζουμε:
"Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 16,5 δισ. από χώρες της ευρωζώνης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε σήμερα, Δευτέρα, στο Reuters ότι αγόρασε κρατικά ομόλογα μελών της ευρωζώνης ύψους 16,5 δισ. ευρώ, στο διάστημα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί προθεσμιακές καταθέσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ως αντιστάθμισμα, για να απορροφήσει δηλαδή την πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργείται από την αγορά ομολόγων εκ μέρους της.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στην σελίδα του Reuters ότι την Τρίτη θα δεχθεί προσφορές, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να καταθέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους με επιτόκια μέχρι 1%.
Υπενθυμίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα την αγορά ομολόγων ως μέρος του πακέτου στήριξης του ευρώ, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ υπερασπίστηκε με σθένος την επιλογή αυτή, ως αναγκαία τις κρίσιμες ώρες που περνά η ευρωζώνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να μην δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις".
Επί του ιδίου θέματος, το άρθρο του Reuters:
" Από τη θεωρία στην πράξη η ΕΚΤ
Εχει προχωρήσει σε αγορά ομολόγων αξίας 16,5 δισ. ευρώ – Λαμβάνει μέτρα για τον πληθωρισμό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι η αξία των κρατικών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που είχε αγοράσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε φθάσει τα 16,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στο οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της Ευρωζώνης. Ανταποκρινόμενη, άλλωστε, στην ανησυχία περί ενδεχόμενης εκτίναξης του πληθωρισμού από την πλεονασματική ρευστότητα που θα προκαλέσουν οι εν λόγω αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα την απορροφήσει, δεχόμενη από σήμερα προσφορές των ευρωπαϊκών τραπεζών για την κατάθεση κεφαλαίων.
Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση που πραγματοποιεί η τράπεζα στην αγορά ομολόγων, και σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών κρίνεται μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές της αγοράς, σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ, που επί μακρόν απέφευγε αυτές τις παρεμβάσεις και παρέμενε προσηλωμένη στον βασικό στόχο της, που δεν ήταν άλλος από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε την εν λόγω παρέμβαση «εντελώς διαφορετική» από την ποσοτική χαλάρωση στην οποία έχουν προβεί η Federal Reserve των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας, και ένα αναγκαίο βήμα ώστε να εξισορροπηθούν οι εντάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Μολονότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την πρώτη αυτή αγορά ομολόγων, εκτιμάται πως έχει επικεντρωθεί κυρίως στα ομόλογα των χωρών που έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την κρίση, και κατά κύριο λόγο στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Προκειμένου, πάντως, να εξουδετερώσει τους τυχόν κινδύνους όξυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, η ΕΚΤ προτίθεται να απορροφήσει την πλεονασματική ρευστότητα με δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων, που εγκαινιάζει σήμερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας. Το επιτόκιο που θα προσφέρει στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον όγκο των καταθέσεων που θα συγκεντρωθούν. Οι καταθέσεις αυτές θα είναι, άλλωστε, επιλέξιμες ως ενέχυρο για τις επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης. Ανάλογη δημοπρασία θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτές της αγοράς έχουν προειδοποιήσει πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απορροφηθεί η πλεονασματική ρευστότητα σε περίπτωση που το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πάρει μεγάλη έκταση. Δεν λείπουν, άλλωστε, και οι επικρίσεις, πως με την τακτική αυτή η ΕΚΤ επιβραβεύει την άσωτη δημοσιονομική συμπεριφορά ορισμένων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ή και ότι χάνει την ανεξαρτησία της.
Σε συνέντευξή του, πάντως, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε πως η σταθερότητα των τιμών παραμένει κύριος στόχος της τράπεζας. Υπενθύμισε, όμως, πως από τον Σεπτέμβριο του 2008 «αντιμετωπίζουμε την πλέον δύσκολη κατάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Σε ανάλογο ύφος, άλλωστε, και ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε πως η αγορά ομολόγων δεν στοιχειοθετεί αλλαγή πολιτικής της τράπεζας, διαβεβαιώνοντας ότι τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να αυξήσουν τον πληθωρισμό».
Εξάλλου, η τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούν να αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου των χωρών τους ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που διατηρούν οι χώρες τους στην ΕΚΤ. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ήδη οι κεντρικές τράπεζες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας αγόρασαν ομόλογα των χωρών τους, ώστε να ενισχύσουν τη γραμμή πίστωσης ύψους 750 δισ. ευρώ που θέσπισαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης".