Οπως διαβάζουμε σε πολλές εφημερίδες, η βιοποικιλότητα στον πλανήτη μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς. Αναφέρει ένα σχετικό άρθρο του "Βήματος":
"Φτωχότερη γίνεται η Γη σε ποικιλία ζωής - Παρατηρείται ραγδαία εξαφάνιση ειδών
Αποτελεί σίγουρα ειρωνεία της τύχης πως κάποιοι αρμόδιοι του ΟΗΕ είχαν σπεύσει να ανακηρύξουν εκ των προτέρων το 2010 ως «Διεθνές Ετος Βιοποικιλότητας». Οπως αποδεικνύεται από τα πορίσματα της έκθεσης GΒΟ-3 (Global Βiodiversity Οutlook-3, Προβλέψεις για την Παγκόσμια Βιοποικιλότητα), που έδωσε στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UΝΕΡ), μάλλον θα έπρεπε να είχε ονομαστεί το τρέχον έτος χρονιά... καταστροφής της ποικιλίας της ζωής- αφού στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη τα φυσικά οικοσυστήματα συρρικνώνονται και σχεδόν το ένα τέταρτο των φυτών απειλείται με εξαφάνιση.
Η μία κακή είδηση διαδέχεται την άλλη στην έκθεση, καθώς διαπιστώνεται ότι ο πληθυσμός των πτηνών σε αρόσιμες γαίες έχει συρρικνωθεί κατά 50%, κατά μέσον όρο, από το 1980, λόγω κυρίως της ευρύτατης χρήσης εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, ενώ μειώνεται ο αριθμός του 42% των αμφίβιων στον πλανήτη, και συρρικνώνεται η γενετική ποικιλότητα των καλλιεργειών και των ζώων για εκτροφή.
Ο παγκόσμιος στόχος που είχε τεθεί το 2002 για το 2010-για την αναστολή της απώλειας βιοποικιλότητας- «δεν επετεύχθη», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Για την ακρίβεια, καμιά από τις 110 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν πέτυχε τους εθνικούς της στόχους προστασίας.
Παράλληλα ο οργανισμός προειδοποίησε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ζωή, αφού πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα το «σημείο χωρίς επιστροφή» για την ανθρωπότητα. Αν και διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στην επιβράδυνση του ρυθμού αποψίλωσης των τροπικών δασών σε ορισμένες περιοχές, σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφεται μεγάλη υποβάθμιση των υγροβιότοπων σε γλυκά ύδατα, που μολύνονται ή καταλαμβάνονται από φύκια, λόγω των χημικών ουσιών, και βέβαια στους κοραλλιογενείς υφάλους- χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις της τρομερής πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.
Η έκθεση βασίστηκε στα συμπεράσματα εκθέσεων από 110 χώρες και χρηματοδοτήθηκε από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. « Ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών που βλέπουμε είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό» είπε ο εκτελεστικός γενικός γραμματέας της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα Αχμέντ Τζοκάλφ".
Επί του ιδίου θέματος, μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό infographic στο link: http://www.naftemporiki.gr/infographics/graph.asp?id=25844