" Αμετακίνητη η Κίνα στη θέση της για την πολιτική του γουάν
Ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το Πεκίνο κλείνει την πόρτα στις ξένες επενδύσεις
Η κινεζική κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της για τη συναλλαγματική της πολιτική και δηλώνει ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της ενδεχομένως να ελαττωθεί το τρέχον έτος. Οι θέσεις αυτές εκφράζονται λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες υψηλού επιπέδου επαφές της χώρας με τις ΗΠΑ στο Πεκίνο. Από τη δική του πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γκάρι Λόκι -και μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί την Κίνα- εξέφρασε την ανησυχία του για κάποιες πολιτικές της χώρας, οι οποίες περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά της στις ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την αναπτυσσόμενη αγορά εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα του κινεζικού νομίσματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι αυτό δεν θα πρέπει να «πολιτικοποιείται». «Η βελτίωση της ισοτιμίας του γουάν αφορά αποκλειστικά την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ο Γιάο Σιάν, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο τελευταίος είχε επισημάνει ότι η Κίνα θα επιτρέψει να ενισχυθεί το γουάν ως προς το δολάριο, το οποίο ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο στο 6,8 περίπου προς το δολάριο από τα μέσα του 2008. «Η Κίνα θα βελτιώσει την ισοτιμία του γουάν, ακολουθώντας την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και τις επικρατούσες τάσεις σε αυτήν καθώς και την κινεζική οικονομία, φυσικά», διευκρίνισε ο Γιάο Σιάν.
Το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, για να ενισχύσει το νόμισμά του ως προς το δολάριο. Οι ασκούντες κριτική επισημαίνουν ότι η ντε φάκτο διασύνδεση του γουάν με το δολάριο προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα στους Κινέζους εξαγωγείς, καθιστώντας φθηνότερα και, συνεπώς, ελκυστικότερα τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά. Ολα αυτά συμβαίνουν εν όψει των σινο-αμερικανικών συνομιλιών στις 24 και 25 Μαΐου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των οποίων θα μεταβούν εκεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο υπουργός Εμπορίου και άλλοι αξιωματούχοι. Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πιέζουν για κυρώσεις εις βάρος της Κίνας λόγω χειραγώγησης του νομίσματος, αλλά ο κ. Γκάιτνερ προτιμά την ήρεμη διπλωματία.
Κυβερνητικές πηγές στην Κίνα προβλέπουν πως το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας -άλλη μία πηγή έντασης με τις εταίρους της και ειδικά την Ουάσιγκτον- θα μειωθεί λόγω σχετικά ασθενικών εξαγωγών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για κάποιες πολιτικές της Κίνας, οι οποίες ευνοούν την εγχώρια καινοτομία και τεχνολογία και δυσχεραίνουν τις αλλοδαπές επιχειρήσεις. Αν και η κινεζική νομοθεσία εξασφαλίζει στις ξένες εταιρείες την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, πολλές φορές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η εφαρμογή της απέχει πολύ από το δέον γενέσθαι. Η παρέμβαση του κ. Λόκι, τέλος, αφορά πρόσφατη οδηγία, η οποία προβλέπει ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας πρέπει να εμπεριέχουν κινεζική πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο κρατικών προμηθειών".
Περί της Κίνας και η επόμενη είδηση:
«Οχι» στις διακρίσεις εις βάρος επιχειρήσεων
Reuters, A. P.
Σε δήλωσή του το υπ. Εμπορίου της Κίνας επεσήμανε ότι το Νέο Δελχί δεν θα έπρεπε να κάνει διακρίσεις εις βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων. Πάντως, δεν προχώρησε σε καταδίκη της πρακτικής η οποία απαγορεύει σε ινδικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προμηθεύονται εξοπλισμό από δύο κινεζικές εταιρείες.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει απαγορεύσει σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία να δίνουν παραγγελίες στις κινεζικές ZTE Corporation και Huawei Technologies, κάτι που αποδίδει σε σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Ωστόσο, αν και σε άλλες περιπτώσεις το Πεκίνο έχει επέμβει και έχει επικρίνει χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με αφορμή περιορισμούς σε επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές, αυτή τη φορά δεν δίνει διαστάσεις στην απαγόρευση. Η Ινδία εκτιμά πως ο κινεζικός εξοπλισμός ενδεχομένως να καταλήξει να χρησιμοποιείται για κατασκοπεία ή να είναι «φορτωμένος» με επικίνδυνο περιεχόμενο. Επιπλέον, ανησυχεί πως σε περίπτωση διακρατικής έντασης, μία κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να διακόψει τις επικοινωνίες".