Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
"Σήμερα εισρέουν στα κρατικά ταμεία 5,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ Αίτημα για εκταμίευση της πρώτης δόσης απέστειλε σε Κομισιόν - ΕΚΤ ο υπουργός Οικονομικών
Τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ από την οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σήμερα, ενώ η κυβέρνηση περιμένει και τα υπόλοιπα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η πρώτη δόση θα ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ που θα έρθουν από την Ευρώπη. Τα 14,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, μέσω της ΕΚΤ, τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, καθώς την Τετάρτη θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.
Στο ΔΝΤ δεν χρειάστηκε να σταλεί σχετικό αίτημα. Ετσι, η έγκριση στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που έδωσε την Κυριακή το Ταμείο γίνεται πράξη σήμερα. Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει σήμερα 5,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ως πρώτη δόση από τα 30 δισ. ευρώ που θα παράσχει συνολικά σε βάθος τριετίας το Ταμείο στη χώρα.
Για τα πρώτα περίπου 3 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 5,5 δισ. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι 1,30%, ενώ για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ το επιτόκιο θα είναι 3,30%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε χθες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, φέτος αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Το 2011, το ποσό χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 9,7 δισ. ευρώ, το 2012 στα 5,5 δισ. ευρώ και το 2013 στα 557 εκατ. ευρώ.
Ομως, στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι πριν από την κάθε εκταμίευση της οποιασδήποτε δόσης θα γίνεται έλεγχος προόδου σε ό, τι αφορά την εφαρμογή του τριετούς οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ - Ε. Ε. - ΕΚΤ. Συνολικά, τα 30 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ από τα 110 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας θα δοθούν σε 13 δόσεις, αρχής γενομένης με τη σημερινή.
Ο πρώτος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ώστε η δεύτερη δόση να εκταμιευθεί στις 30 Αυγούστου, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά. Το δεύτερο «τεστ» της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 και η τρίτη δόση θα παρασχεθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Επί της ουσίας, το ΔΝΤ θα ελέγχει την Ελλάδα στο τέλος κάθε τριμήνου (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) και θα δίνει τα κεφάλαια έπειτα από δύο μήνες. Εξαίρεση αποτελεί, η τελευταία δόση, που θα εκταμιευθεί 30 Απριλίου 2013, δηλαδή έναν μήνα μετά τον τελευταίο έλεγχο (Μάρτιος 2013). Αν και ακόμα η Ευρώπη δεν έχει ανακοινώσει το δικό της χρονοδιάγραμμα δόσεων και ελέγχων, το λογικό είναι να συμπλεύσει με αυτό του ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που θα λαμβάνει η Ελλάδα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν τριετή περίοδο χάριτος και θα αποπληρώνονται σε βάθος διετίας και σε 8 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, το επιτόκιό τους θα είναι με βάση τα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία με ΔΝΤ και Ε. Ε. για τριετή δανεισμό και όχι πενταετή.
Για παράδειγμα, τα 20 δισ. ευρώ που είναι η πρώτη δόση θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Σεπτέμβριο του 2013 και θα ακολουθήσουν άλλες 7 ισόποσες δόσεις. Δηλαδή, το συνολικό ποσό θα έχει αποπληρωθεί πλήρως 2 χρόνια μετά την έναρξη των δόσεων, ανεβάζοντας έτσι την συνολική διάρκεια δανεισμού στα 5 χρόνια.
Με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω για τα επιτόκια του ΔΝΤ και με δεδομένο ότι το επιτόκιο των 14,5 δισ. ευρώ εκτιμάται σε περίπου 3,60%, οι τόκοι που θα πληρώσει το Δημόσιο για τα 20 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια θα ανέλθουν στα 3,2 δισ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι μικρό, αλλά είναι αρκετά μικρότερο από τα 6,1 δισ. ευρώ που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν 20 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,1%, όσο δηλαδή ήταν το επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης 5ετών ομολόγων στα τέλη Ιανουαρίου.
Στην έκθεση του ΔΝΤ για την εξειδίκευση της συμφωνίας αναφέρεται επίσης ότι φέτος η χώρα θα αντλήσει από τον μηχανισμό 38 δισ. ευρώ, το 2011 άλλα 40 δισ. ευρώ, το 2012 άλλα 24 δισ. ευρώ και το 2013 τα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ".