Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ενίσχυση ρευστότητας από ΕΚΤ

Διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Δεν απέδωσε η παρέμβαση της ΕΚΤ
Νέες αγορές ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα

Σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της ευρωζώνης ύψους 10 δισ. ευρώ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυξάνοντας στα 26,5 δισ. ευρώ το μέγεθος της παρέμβασής της με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών των τίτλων που πιέστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή όμως εντείνονται οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μετά την κρατικοποίηση της ισπανικής τράπεζας Caja Sur και τη συγχώνευση τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων, από την οικονομία της Ιβηρικής χερσονήσου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, το ισπανικό Δημόσιο αναχρηματοδότησε με «αλμυρά» επιτόκια έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μελετά την «έξοδο» στην αγορά για την ανακύκλωση τίτλων βραχυπρόθεσμης διάρκειας μέσα στο καλοκαίρι. Κύκλοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνουν ότι ο ΟΔΔΗΧ ενδεχομένως να προχωρήσει τον Ιούλιο σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την πληρωμή παλαιότερων, ετήσιας, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 4,56 δισ. ευρώ. Μόνο τυχαίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται οι χθεσινές ρευστοποιήσεις των συγκεκριμένων τίτλων στην ΗΔΑΤ, που έφθασαν στα 283 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο δεν επηρέασαν τις τιμές τους.

Από την άλλη, η Ισπανία πήρε μια πρώτη γεύση από την πίεση που θα της ασκηθεί από τις αγορές τους επόμενους μήνες, λόγω των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Αν και κατάφερε με ευκολία να διαθέσει έντοκα γραμμάτια, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες. Αναλυτικότερα, το ισπανικό Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του 3 δισ. ευρώ, διαθέτοντας τίτλους 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, με επιτόκια 1,32% έναντι 0,76% και 0,7% έναντι 0,549% αντίστοιχα στις εκδόσεις που είχαν προηγηθεί.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ενδεχομένως να επεκταθεί ως και στα 600 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές διατηρούν στην κατοχή τους ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών ύψους 2,4 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προθέσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής πιθανόν είναι να προκαλέσει νέο κύμα πιέσεων από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Χθες ασκήθηκαν πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου με τα spreads (διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό) να καταγράφουν ημερήσια άνοδο άνω των 6 μονάδων σε Ελλάδα και Ισπανία, διαμορφούμενα σε 520 και 154 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου πτώχευσης (CDS) στις «προβληματικές» χώρες. Συγκεκριμένα στην πρώτη θέση με άνοδο 44 μονάδων βάσης βρέθηκε η Ιταλία και ακολούθησαν η χώρα μας με 41 μονάδες, η Ισπανία με 35 μονάδες και η Πορτογαλία με 24 μονάδες".