"Λύσεις στον γρίφο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων
Με την αλλαγή του πλαισίου ίδρυσης επιχειρήσεων, η κυβέρνηση πέρα από την τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, φιλοδοξεί να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης και να βρεθεί μεταξύ των 43 πιο ευέλικτων οικονομιών. Ειδικότερα, με βάση την κατάταξη της έκθεσης Doing Business 2010 που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 140ή θέση μεταξύ 183 χωρών σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης. Μάλιστα το 2010 υποχώρησε κατά δέκα θέσεις, καθώς το 2009 βρισκόταν στην 130ή θέση της σχετικής κατάταξης. Κατέχοντας την 140ή θέση η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από χώρες όπως η Μποτσουάνα (που βρίσκεται στην 83η θέση) ή η Ναμίμπια (που βρίσκεται στην 123η θέση) ή η γειτονική Αλβανία (η οποία κατατάσσεται στην 43η θέση).
Με βάση τις μετρήσεις της έκθεσης Doing Business στην Ελλάδα απαιτούνται περίπου 19 ημέρες και 15 διαδικασίες για την έναρξη μιας επιχείρησης. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι αντιστοίχως 13 ημέρες και 5,7 διαδικασίες. Το κόστος για τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης υπολογίζεται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ότι ισούται με το 10,9% του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 4,7% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ.
Το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την έναρξη μιας επιχείρησης αντιστοιχεί στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ, έναντι 15,5% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ".