" Πιθανή η αγορά κρατικών ομολόγων απευθείας από την ΕΚΤ
Το ενδεχόμενο της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να κατευνάσει τις αγορές, άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του ο κ. Ντέιβιντ Οουεν, Ευρωπαίος οικονομολόγος στο Jeffries Group στο Λονδίνο. Η προοπτική αυτή αποτελεί μια σοβαρή πιθανότητα και φωτογραφίζει ουσιαστικά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με μη συμβατικά μέτρα, κινητοποιώντας τις αγορές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σύμφωνα με τον κ. Χάρβιντερ Σιάν, στρατηγικό αναλυτή επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Royal Bank of Scotland.
Με δεδομένη την απαγόρευση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τα κράτη-μέλη, αυτό μπορεί να γίνει από τη δευτερογενή αγορά, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις 2 Μαΐου «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία απόφαση για την αγορά κρατικών τίτλων».
«Το ενδεχόμενο δεν είναι ό,τι καλύτερο, στον βαθμό που αποτελεί την κόκκινη γραμμή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να την περάσει», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Μάρκο Ανουντζιάντα, επικεφαλής της UniCredit στο Λονδίνο. «Η αγορά κρατικών ομολόγων συνιστά ευθεία χρηματοδότηση των διευρυμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πολιτική που αποτελεί ανάθεμα για την Bundesbank και τη γερμανική κυβέρνηση», καταλήγει ο εκπρόσωπος της UniCredit.
Η ΕΚΤ επανέλαβε χθες ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες, υπαναχωρώντας από την αρχική δέσμευση του Ιανουαρίου ότι δεν θα χαλαρώσει τους κανόνες δανεισμού «για τη διάσωση χωρών, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή η χώρα». Η αλλαγή στάσης οδήγησε τον Κρίστοφερ Ρίγκερ επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη να δηλώσει ότι η ανακοίνωση «άφησε μια πικρή γεύση σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας».
Η υπαναχώρηση από την αρχική θέση της ΕΚΤ ήρθε μετά την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Standard & Poor’s στη βαθμολογία BBB- και τον κίνδυνο να μη γίνονται αποδεκτοί ως κάλυψη, επιτείνοντας την κρίση. Η πολιτική των εγγυήσεων άλλαξε για την Ελλάδα καθώς «η μετάδοση της νόσου μέσα από το χρηματοοικονομικό σύστημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να φανταστώ την ΕΚΤ να παρακολουθεί απλώς την κατάρρευση του ευρώ», κατέληξε ο οικονομολόγος στην RBS Ζαν Καϊλού".
Καταλαβαίνετε, βεβαίως, ότι πρόκειται για ισχυρότατη αντιπαράθεση: τα κεφάλαια που διακυβεύονται από την εν λόγω απόφαση ανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό δις ευρώ.