Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Και πάλι για των φρονίμων τα παιδιά...

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

"Πωλούν ελληνικό χρέος οι ξένες τράπεζες
Στο β΄ τρίμηνο ρευστοποίησαν ομόλογα 19 δισ. δολ., μειώνοντας την έκθεσή τους κατά 27 δισ. δολ.

Της Κατερινας Σωκου

Στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους, από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι ξένες τράπεζες είχαν πωλήσει ελληνικά ομόλογα αξίας 19 δισ. δολ., ενώ είχαν μειώσει την έκθεσή τους στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών κατά 12 δισ. Συνολικά, η έκθεσή τους σε ελληνικά δάνεια μειώθηκε κατά 27 δισ. δολ., καθώς σημείωσε αύξηση ο δανεισμός προς μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα ύψους 59 δισ. ευρώ, χωρίς πάντως να είναι γνωστή η κατανομή τους εντός της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για τις αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του προγράμματος, που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου ως ένα έκτακτο μέτρο στήριξης των περιφερειακών ομολόγων, αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα έκλεισε αισίως την 31η εβδομάδα της λειτουργίας του την περασμένη Παρασκευή, και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους 2,667 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο στα 72 δισ. ευρώ. Οπως προβλέπουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, οι πιέσεις προς τους περιφερειακούς τίτλους ενδεχομένως να ενισχυθούν μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών λόγω των εορτών ευνοεί τις έντονες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, στα τέλη του δευτέρου τριμήνου τα δάνεια των γερμανικών τραπεζών προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 36,8 δισ. δολάρια (22,6 δισ. δολ. προς το Δημόσιο, 4,7 δισ. δολ. σε τράπεζες και 9,6 δισ. δολ. σε άλλες επιχειρήσεις). Τα δάνεια των γαλλικών τραπεζών προς την Ελλάδα ήταν 57,3 δισ. δολ., από τα οποία 17,8 δισ. δολ. προς το Δημόσιο, 0,8 δισ. δολ. προς τις τράπεζες και 38,7 δισ. δολ. προς άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βρετανικές τράπεζες είχαν δανειακή έκθεση 12,1 δισ. δολ.: 2,9 δισ. προς τον δημόσιο τομέα, 1,6 δισ. προς τις τράπεζες και 7,6 δισ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οπως υπολογίζει η BIS, σε σχέση με τα τέλη Απριλίου, οι γαλλικές τράπεζες είχαν μειώσει την έκθεσή τους κατά 7,7 δισ. δολ., οι αμερικανικές κατά 5,4 δισ. και οι γερμανικές κατά 3,5 δισ.

Συνολικά τα δάνεια των ξένων τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 1,613 τρισ. δολ., μειωμένα κατά 107 δισ. σε σχέση με τα τέλη Απριλίου".


Ταυτόχρονα, βεβαίως, όταν κάποιος πουλά ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, κάποιος άλλος αγοράζει. Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πραγματοποίησε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων


Σε νέες μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πίεση των διεθνών χρηματαγορών προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η ΕΚΤ αγόρασε χρεόγραφα ύψους 2,66 δισ. ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει η τράπεζα μέσα σε μία εβδομάδα από την περίοδο Μαΐου Ιουνίου. Το συγκεκριμένο δίμηνο οι φόβοι για ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης είχε βρεθεί στο απόγειο καθώς λίγες εβδομάδες πριν είχε εγκριθεί η τριπλή δανειακή ενίσχυση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέσω του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (Securities Market Program) το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο η ΕΚΤ έχει διαθέσει 72 δισ. ευρώ για την αγορά χρεογράφων της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο τα επιτόκια δανεισμού των χωρών του Νότου παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν την πορεία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου (ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς μια οικονομία) της Πορτογαλίας έκλεισε τη Δευτέρα στο 6,29% ενώ το αντίστοιχο της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,46%".