Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Περί ομολόγων

Οπως διαβάζουμε στην "Εξπρές":

"Οι αποδόσεις των τίτλων του ελληνικού κράτους αυξήθηκαν το Νοέμβριο

AYΞHΣH αποδόσεων παρουσίασαν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 258 μονάδες βάσης σημείωσε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία στο τέλος του μήνα ανήλθε σε 13,23%, ενώ στις μακροπρόθεσμες διάρκειες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 124 μονάδες βάσης σε 12,00% και του 30ετούς κατά 48 μονάδες βάσης σε 9,32%. Ως συνέπεια, η κλίση της καμπύλης αποδόσεων παρέμεινε ανεστραμμένη, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς να διαμορφώνεται στο τέλος Νοεμβρίου σε -391 μονάδες βάσης από -181 μονάδες βάσης στα τέλη Οκτωβρίου.

Η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού ανήλθε σε 930 μονάδες βάσης στα τέλη Νοεμβρίου από 820 που είχε διαμορφωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα, στις 9 και 16 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 6 και 3 μηνών, με αποδόσεις 4,82% και 4,10% αντίστοιχα.

Oσον αφορά στις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε σημαντικά σε 82,70 στα τέλη Νοεμβρίου από 87,00 στα τέλη Οκτωβρίου, του 5ετούς ομολόγου σε 78,02 από 80,51, του 10ετούς σε 68,14 από 73,58 και του 30ετούς ομολόγου σε 52,90 από 55,85.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ υποχώρησε σε 926 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2010 από 1,94 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 και 50,21 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 42,1 εκατ. ευρώ από 97,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς.

Απώλειες τέλος κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις τιμές των βραχυπρόθεσμων τίτλων στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η υποχώρηση των τιμών και η άνοδος των αποδόσεων ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης όπου, σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή σε κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος".


Επί του θέματος των Γερμανικών ομολόγων (τα οποία, όπως έχουμε πει, αποτελούν τα ομόλογα αναφοράς -benchmanrks- για τα ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης), διαβάσουμε στην "Καθημερινή":

" Ήρθε η ώρα και για τις γερμανικές αποδόσεις να αυξηθούν

Αύξηση καταγράφει η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησής τους.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο του 3%, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μειωθεί η ζήτησή τους καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η απόδοση του γερμανικού bund έφτασε χθες έως το 3,06%, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3%.

Η συνολική απόδοση που έδωσαν το 2010 στους κατόχους τους τα γερμανικά ομόλογα, έφθασε το 6,1% - με βάση τους δείκτες που καταρτίζει το Bloomberg και η Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοπιστωτικών Αναλυτών - καθώς οι επενδυτές στράφηκαν λόγω της κρίσης χρέους στα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή καταφύγια.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων υπέστησαν συνολικά ζημία 20%, ενώ ζημία 14% απέφεραν τα ιρλανδικά ομόλογα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις αγορές κρατικών ομολόγων σε 1,12 δις. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έμειναν σε ύψος ρεκόρ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας έφθασε το 9,27% και της Πορτογαλίας το 6,86%, ενώ της Ελλάδας κινείται περί το 12,40%. Η διατήρηση των πιέσεων στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, εν μέσω ουσιαστικά της χριστουγεννιάτικης περιόδου, προμηνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγαλύτερους κλυδωνισμούς αμέσως μετά τις γιορτές, που θα αναγκάσουν την ΕΕ να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να διαφυλάξει τη συνοχή της Ευρωζώνης και να προστατεύσει το ευρώ.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει γνωστοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η λύση στην κρίση χρέους πρέπει να προκύψει από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ με νέα μέτρα που θα ενισχύουν το οπλοστάσιό της".