Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Ξέσπασε διαμάχη στην Ε.Ε. για τα κινεζικά κεφάλαια
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας ενισχύθηκαν φέτος κατά 12% και έφτασαν τα 37 δισ. ευρώ. Το 2011 αναμένεται ότι θα διπλασιαστούν, κατευθυνόμενες ειδικά στους τομείς των πρώτων υλών και της τεχνολογίας αιχμής.

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Αναμφίβολα, τα 2,6 τρισ. δολάρια (σχεδόν 2 τρισ. ευρώ) που διαθέτει η Κίνα στα ταμεία της, με τη μορφή συναλλαγματικών αποθεμάτων, αποτελούν ένα μυθικό ποσό. Ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης, που τα περιμένουν κυριολεκτικά ως «μάννα εξ ουρανού» για να χαλαρώσουν τη θηλιά του χρέους που τις σφίγγει θανάσιμα. Το κλίμα ευφορίας είναι εμφανές στην Ισπανία, από την οποία το Πεκίνο έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 400 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται συνομιλίες και για την αγορά ελληνικών και πορτογαλικών χρεογράφων - μάλιστα, για τα τελευταία γίνεται λόγος για συνολική αξία της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Πρόθυμη
«Οι φίλοι είναι εδώ για να βοηθούν», είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, από την Αθήνα. Πριν από μερικές μέρες δε, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ε.Ε., κατά τη σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Μήπως, λοιπόν, μπήκε επιτέλους λίγο φως στο σκοτεινό τούνελ του χρέους;

Η αλήθεια είναι πως δεν συμμερίζονται οι πάντες στην Ευρώπη την ευφορία που συνοδεύει την έλευση (ή, ακριβέστερα, τις φήμες περί έλευσης) των κινεζικών κεφαλαίων. Όχι, βεβαίως, επειδή προβάλλονται ενστάσεις για την προέλευσή τους, αλλά επειδή κυριαρχεί ο φόβος μήπως το Πεκίνο εκμεταλλευτεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διαμορφωθεί και επιδιώξει να «βάλει χέρι» σε ευαίσθητους τομείς - όπως οι στρατηγικές υποδομές και ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας.

«Το θέμα έχει να κάνει με τις επενδύσεις, πίσω από αυτές όμως, υπάρχει και ένα ζήτημα στρατηγικού προσανατολισμού, στο οποίο η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει πολιτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος που χειρίζεται τα θέματα βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του προς τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, προτείνει τη θέσπιση νομοθεσίας η οποία θα αποτρέπει την εξαγορά των στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τους κινεζικούς ή άλλους ξένους ομίλους (π.χ. αραβικούς ή ρωσικούς). Ως πρότυπο, μάλιστα, παρουσίασε την επιτροπή αξιολόγησης ξένων επενδύσεων που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Αντίδραση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση προήλθε από το Βερολίνο και τον υπουργό Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε. «Η Ευρώπη έχει κέρδος από τις ανοιχτές αγορές και προσφέρει ελκυστικές συνθήκες για τους ξένους επενδυτές», απάντησε μέσω της ίδιας εφημερίδας ο Μπρίντερλε, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές ανάμεσα σε Γερμανούς και Κινέζους.

Ωστόσο, η στάση του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη. Κι αυτό διότι σχετικά πρόσφατα, το 2008, η Γερμανία υιοθέτησε νόμο ο οποίος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ερευνά ή ακόμη και να μπλοκάρει τα σχέδια κάθε ξένης εταιρείας που επιδιώκει να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% μιας γερμανικής επιχείρησης -υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον ή τη δημόσια ασφάλεια. Είναι δε γνωστό ότι τόσο οι Γερμανοί όσο και -κυρίως- οι Γάλλοι έχουν ιδιαίτερη ροπή προς τον λεγόμενο «οικονομικό πατριωτισμό»...