"ΕΚΤ: Εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» πως το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας θα επηρεάσει τη ρευστότητα της Ευρωζώνης
Σε μνημόνιό της, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η ΕΚΤ εκτιμά επίσης πως τα νομικά κενά στην ιρλανδική νομοθεσία για τη διάσωση της οικονομίας ενδέχεται να υπονομεύσει και τα δικαιώματά της στις πρόσθετες αμοιβαίες εγγυήσεις.
«Η ΕΚΤ διατηρεί σοβαρές ανησυχίες πως το προσχέδιο της ιρλανδικής νομοθεσίας παρέχει ανεπαρκή νομική κατοχύρωση σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα του Ευρωσυστήματος», τονίζει η ΕΚΤ, σε ένα πρώτο σχόλιο για το πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν «το στόχο των πρόσθετων δικαιωμάτων εξασφάλισης οφειλής που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για το πρόγραμμα της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας», όπως επίσης και τα δικαιώματα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ τονίζει πως το νομοθετικό προσχέδιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ικανότητά της «να ενισχύει αυτά της τα δικαιώματα που περιλαμβάνουν την, απεριόριστη, ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι σε περιστασιακές πρόσθετες εξασφαλίσεις οφειλής που θα εγείρουν ανάλογα θεσμικά όργανα».
Η ΕΚΤ την Παρασκευή συμφώνησε με την Τράπεζα της Αγγλίας μία συμφωνία ανταλλαγής (swap) ύψους 10 δισ. λιρών, σε μία προσπάθεια να επιτρέψει στην Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, προσφέροντας ρευστότητα σε στερλίνες στις ιρλανδικές τράπεζες, επιπλέον της ρευστότητας σε ευρώ και δολάρια".
Επίσης, όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
" Πρόστιμα 0,5% του ΑΕΠ σε χώρες με ανισορροπίες
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα της τάξης μέχρι και του 0,5% του ΑΕΠ της οικονομίας των χωρών τους αν αγνοούν τις προτάσεις των εταίρων τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών. Τις κυρώσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι σε συνέντευξή του σε ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει έναν αριθμό δεικτών που θα καταδεικνύουν αν μία χώρα έχει εισέλθει σε οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- η πρώτη φορά που θα δοκιμασθούν οι δείκτες θα είναι τον ερχόμενο Μάρτιο, και όποια χώρα αγνοεί τις συστάσεις για τη διόρθωση των προβλημάτων της θα τιμωρείται «άμεσα».
Οι ανισορροπίες στις οποίες αναφέρεται ο κ. βαν Ρομπέι είναι βέβαια τα υπερβολικά ελλείμματα, αλλά θα προστεθούν επίσης δείκτες που μετρούν την ανταγωνιστικότητα της κάθε οικονομίας όπως η παραγωγικότητα, ώστε να μειωθεί το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και σε αυτόν τον τομέα. Στην πρώτη φάση, οι κυρώσεις θα προβλέπουν καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή κάποιον άλλο οργανισμό, και θα μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα από 0,2% μέχρι και 0,5% του ΑΕΠ".