Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Περί ευρωομολόγου και λιτότητας

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" «Δυσβάστακτο το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας»
«Με το ευρωομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.

Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η Ελλάδα δήλωσε ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος και εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ.

«Το πρόγραμμα λιτότητας θα πνίξει τελικά την Ελλάδα και τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόφινγκερ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο

«Βρίσκω τη στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, θα ανέβει αισθητά».

«Και με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα - δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία αναβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη φάση», τόνισε.

Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος τάσσεται υπέρ του ευρωομολόγου, βλέποντας το ως τρόπο ανταμοιβής για χώρες, όπως η Ελλάδα, που καταβάλλουν προσπάθειες να απαλλαγούν από το χρέος τους.

«Με το ευρωομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα, γι' αυτό και τα επιτόκια θα ήταν και πιο χαμηλά από τον μέσο όρο.

Νομίζω, λοιπόν, πως ακόμη κι αν δεν είναι και τόσο δημοφιλή στη Γερμανία, τα ευρωομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα ήταν μια ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια» σημείωσε".