Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μισθοί, πληθωρισμός, διευκολυντική πολιτική και απεργίες

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Βιετνάμ: Aπεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο νοτιοκορεάτικα εργοστάσια

Περίπου 24.000 εργαζόμενοι σε δύο Νοτιοκορεάτικα εργοστάσια στο Βιετνάμ απεργούν λόγω διενέξεων για θέματα μισθών, επιδομάτων και αργιών, ανέφεραν στελέχη των εταιριών και εγχώρια ΜΜΕ χθες Παρασκευή.

Στο εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων Tae Kwang Vina, στη νότια επαρχία Ντονγκ Νάι, απέργησαν τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενοι την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε εργαζόμενη στην εταιρία η οποία απέφυγε να αποκαλύψει το όνομά της.

Είπε ότι η διεύθυνση της εταιρίας συμφώνησε οι διακοπές του σεληνιακού νέου έτους θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες αλλά "δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τα αιτήματα για τις αυξήσεις των βασικών μισθών και των επιδομάτων όσων εργάζονται τις αργίες".

Η νέα σεληνιακή χρονιά, γνωστή στο Βιετνάμ ως Τετ, είναι την 3η Φεβρουαρίου του 2011 και είναι η σημαντικότερη γιορτή για τους πολίτες της χώρας.

Η εργαζόμενη είπε ότι ο βασικός μισθός στο Νοτιοκορεάτικης ιδιοκτησίας εργοστάσιο είναι 1,3 εκατ. ντονγκ τον μήνα [65 δολάρια, περίπου 49 ευρώ]. Ο μισθός αυτός ισούται περίπου με τον μέσο μηνιαίο μισθό στο Βιετνάμ, που είναι 1,365 εκατ. ντονγκ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι Βιετναμέζοι εργαζόμενοι πλήττονται από τον μεγεθυνόμενο πληθωρισμό, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες Παρασκευή εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 9,2% στο έτος στην διάρκεια του 2010.

Στο δεύτερο Νοτιοκορεάτικο εργοστάσιο, επίσης στην επαρχία Ντονγκ Νάι, 4.000 εργαζόμενοι στην εταιρία παραγωγής ιματισμού Namyang δεν προσήλθαν στις εργασίες τους την Πέμπτη απεργώντας με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Thanh Nien.

Συνήθως οι εργαζόμενοι χρειάζονται άδεια περίπου 20 ημέρες πριν προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βιετνάμ, όπου τα συνδικάτα αλλά και οι εργατικές συνομοσπονδίες είναι ελεγχόμενες από το κράτος".


Αναμένω τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις σας (όπως έχουμε τονίσει, απαιτείται η μελέτη του άρθρου σε "δεύτερο επίπεδο": μην περιορίζετε την ανάγνωση σε αυτά που αναφέρει το άρθρο, αλλά στις προεκτάσεις του).