"Η Ισπανία υψώνει τείχη... αλλά τα CDS θα τη διαλύσουν
Η Ισπανία πιστεύει ότι υψώνει τείχη, αλλά οι κερδοσκόποι έχουν χτίσει τεράστιες θέσεις σε credit default swaps (CDS) -δηλαδή στα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας- στα κρατικά της ομόλογα και στο χρέος των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής πανίσχυρης τράπεζας JPMorgan, στη αγορά των CDS παίζεται η πιθανότητα της χρεοκοπίας της Ισπανίας κατά 15% ανά έτος, εντός των πέντε επόμενων ετών. Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη δημιουργία πραγματικού πανικού από ένα εξελισσόμενο κραχ στα κρατικά ομόλογα και τα τραπεζικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Επικίνδυνη αύξηση χρεών, ραγδαία πτώση κερδών και οδυνηρά αποτυχημένες πολιτικές αποφάσεις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτες τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Oι ειδικοί των χρεοκοπιών επίμονα προειδοποιούν τους πάντες για επερχόμενες επικίνδυνες στιγμές, αλλά η δημοσιονομική κατάσταση και το νομισματικό κόστος χειροτερεύουν δημιουργώντας μύριες παγίδες στις οικονομίες της Zώνης του Eυρώ και στις αντοχές των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η Ισπανία υφίσταται τη διάλυση...
Υστερα, λοιπόν, από πολλούς μήνες, αποδεικνύεται πολύ συνετή πράξη η απαγόρευση για το naked short selling (ακάλυπτες πωλήσεις) επί των γερμανικών τραπεζών και των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), που πήρε η κυβέρνηση Μέρκελ με στόχο να προστατεύσει με θεσμικό τρόπο από τους κερδοσκόπους όλες τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Με νόμο απαγορεύτηκε το naked short selling επί όλων των μετοχών που τελούν υπό διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της Γερμανίας στα οποία έχει εισαχθεί η μητρική εταιρεία τους, καθώς επίσης και επί των κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Εκείνη η αιφνιδιαστική πράξη της Γερμανίας είχε ξεσηκώσει θύελλα στις λοιπές πρωτεύουσες της Ευρώπης! Να επισημανθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εξαναγκαζόμενη από το Κογκρέσο, ήδη είχε απαγορεύσει το naked short selling επί των αμερικανικών μετοχών από το 2005.
Απλώς να θυμίσω πως τα hedge funds, εκμεταλλευόμενα την πλημμυρίδα ρευστού που χορήγησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι για να διασώσει από την πιστωτική ασφυξία το τραπεζικό σύστημα, αγόραζαν πετρέλαιο και σορτάριζαν τις μετοχές των τραπεζών με συνέπεια την κατάρρευση της Wall Street το 2008. Τότε ήταν που απαγορεύθηκε το σορτάρισμα των μετοχών σχεδόν 1.000 τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Η απαγόρευση αυτή περιόρισε τις δραματικές πτωτικές πιέσεις που δέχονταν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και έριξε τις τιμές του πετρελαίου.
Η Ισπανία δεν χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της, επαναλαμβάνει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Αλλά, όπως επισήμανε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενεργήσουν πιο συντονισμένα μεταξύ τους και με τις αγορές, για να αποτρέψουν φαινόμενα τύπου Ελλάδας και Ιρλανδίας στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, ένα μάθημα που αντλούμε από τις αναταράξεις στις αγορές και τις επιπτώσεις τους στην Ευρωζώνη είναι πως δεν αρκεί το ενιαίο νόμισμα για την Ε. Ε.: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και ισχυρότερες Αρχές για να εφαρμόσουμε ισορροπημένες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές». Χρειάζεται, επίσης, να προωθηθεί μεγαλύτερος συντονισμός σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής εντός της Ε. Ε. Τι ωραία που τα λέει...
Η χώρα του παραπαίει και, λόγω της βαθιάς ύφεσης, έχει εκτινάξει την ανεργία στο 20%. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και λιτότητα για να μειωθεί το δημοσιονομικό χάσμα στο 6% του ΑΕΠ φέτος -έναντι προβλεπόμενου 9,3%- και στο 3% το 2011. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η μείωση δαπανών στα υπουργεία κατά 15%-16% το ερχόμενο έτος. Ο κ. Θαπατέρο υπαναχώρησε από αρχική του δέσμευση περί καμιάς αλλαγής στην εργατική νομοθεσία που να μη στηρίζουν τα συνδικάτα και προώθησε στη Βουλή μεταρρύθμιση απαρχαιωμένων νόμων που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα μέτρα έχουν βαρύ πολιτικό κόστος για τον κ. Θαπατέρο".