"Προειδοποίηση και από Fitch για υποβάθμιση
Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ότι θέτει την αξιολόγηση BBB- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις από Moody's και S&P.
Η σχετική αξιολόγηση του οίκου που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011 «θα εστιάσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας μετά τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ».
Επιπλέον, θα αξιολογήσει «τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επίσης την πολιτική βούληση και την ικανότητα του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα επιτυχώς».
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου και ο οίκος Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Ba1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010.
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor's δύο εβδομάδες πριν για πιθανή μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών".
Επί του ιδίου ζητήματος και το άρθρο της "Καθημερινής":
" Ο οίκος Fitch προαναγγέλλει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο
Στο μικροσκόπιο η δημοσιονομική κατάσταση και η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών
Γιαννης Παπαδογιαννης
Για την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Ιανουάριο προειδοποίησε χθες ο οίκος Fitch.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος σε καθεστώς επιτήρησης με προοπτική υποβάθμισης (rating watch negative). Σύμφωνα με την πολιτική του οίκου, ο χαρακτηρισμός επιτήρηση (rating watch negative) αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης.
Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και εστιάζει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόζεται από την τρόικα. Θα εξεταστούν ακόμα η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η πολιτική βούληση και ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει με επιτυχία τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αξιολογείται από τη Fitch με BBB-, που είναι ο χαμηλότερες επενδυτικός βαθμός (investment grade) και είναι ο μοναδικός μεγάλος οίκος που διατηρεί σε τέτοια βαθμίδα τη χώρα. Αν η Fitch προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης τον προσεχή Ιανουάριο, η χώρα θα βρεθεί στη non investment grade, περισσότερο γνωστή ως κατηγορία «σκουπίδια» (junk bond’s) και τα ελληνικά ομόλογα θα θεωρούνται τίτλοι με αυξημένο κίνδυνο αθέτησης (ήδη θεωρούνται «σκουπίδια» από Moody’s και S&P). Αν και η ανακοίνωση του οίκου Fitch εν πολλοίς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας, ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχώρησε σε άμεση υποβάθμιση - κάτι που πολλοί θεωρούσαν δεδομένο. Η αξιολόγηση παραμένει σε εξέλιξη και υπάρχει πάντα η πιθανότητα είτε νέας παράτασης είτε και μη υποβάθμισης στην περίπτωση που οι αναλυτές του οίκου διαπιστώσουν τις επόμενες εβδομάδες ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και πειστούν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα.
Τράπεζες
Για τις τράπεζες, ωστόσο, η έστω και για λίγες εβδομάδες μετάθεση της υποβάθμισης αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς εκτονώνει την άμεση πίεση για τον κλάδο. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση της χώρας από τη Fitch θα έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας. Η υποβάθμιση θα αποφέρει στις τράπεζες πλήγμα που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ από την αύξηση του κινδύνου για ομόλογα, καλυμμένες ομολογιακές εκδόσεις και τιτλοποιήσεις που έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που δόθηκε στις τράπεζες στο πλαίσιο της επέκτασης του σκέλους των εγγυήσεων του Δημοσίου θα «καεί» για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων των δανειστών που θα επιφέρει η υποβάθμιση.
Ωστόσο τα κακά νέα για τις εγχώριες τράπεζες δεν σταματούν στη Fitch. Νέο σοβαρό πλήγμα και περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας θα προκαλέσει η επαπειλούμενη υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s".