Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση M --> Αύξηση r --> κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Ούτε το 2011 δεν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού

Χρ. Ζιώτης

Στο «κόκκινο» προβλέπεται να παραμείνει η ρευστότητα των τραπεζών για μια ακόμα χρονιά, καθιστώντας δύσκολη τη χορήγηση νέων δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα, ενώ οι εγγυήσεις που θα δώσει το Δημόσιο στην πλειονότητά τους θα απορροφηθούν για να καλύψουν τα πιστωτικά ιδρύματα δικές τους ανάγκες. Μέσα στο 2011 λήγουν ομόλογα αξίας 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδώσει οι τράπεζες κατά το παρελθόν για να καλύψουν την τότε τεράστια αύξηση των δανείων. Επομένως, περίπου τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει το Δημόσιο στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων, με το «καλημέρα» θα βγουν εκτός του συστήματος.

Ομως και από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα μείνουν στα χέρια των τραπεζών αμφίβολο είναι πόσα από αυτά θα διοχετευτούν στην αγορά με τη μορφή νέων δανείων. Το μεγαλύτερο κομμάτι από τις εγγυήσεις αυτές οι τράπεζες θα το δώσουν, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν παλαιά προβληματικά δάνεια, περιορίζοντας έτσι τον όγκο εκείνων που θα καταλήξουν στον Καιάδα των μη εξυπηρετούμενων ή κόκκινων δανείων. Υπολογίζεται ότι το 2011 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τουλάχιστον 5 με 6 δισ. ευρώ δάνεια τα οποία θα εμφανίσουν ή παρουσιάζουν ήδη προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.

Στόχος τόσο των τραπεζών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος που στηρίζει ενεργά αλλά σιωπηρώς την προσπάθεια αυτή είναι να μην εκτιναχθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εφιαλτικό ποσοστό του 14%, αμαυρώνοντας έτσι την εικόνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μεγαλύτερη όμως απειλή για τη ρευστότητα δεν αποτελούν ούτε τα κόκκινα δάνεια ούτε και τα εταιρικά ομόλογα των τραπεζών αλλά ο κίνδυνος απόσυρσης των μέτρων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα δανεικά της ΕΚΤ αντί να μειώνεται, αυξάνει. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν στην ΕΚΤ περίπου 95 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν μεταφερθεί η κρίση του χρέους στην Ιρλανδία, φαινόταν αποφασισμένη να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου. Οι έλληνες τραπεζίτες ελπίζουν ότι μετά τα νέα δεδομένα ο χρόνος που θα ανοίξει η σχετική συζήτηση είναι πιθανόν να παραταθεί. Ομως η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε δεν μπορεί να δημιουργεί εφησυχασμό στις ελληννικές τράπεζες, οι οποίες κάποια στιγμή θα κληθούν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ ένα «πακέτο» όσο περίπου και αυτό που θα λάβει η χώρα από το Μηχανισμό Στήριξης που προβλέπει το μνημόνιο (11 δισ. ευρώ).

Πάντως, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, στο 2011 δεν προμηνύεται να ανοίξουν οι στρόφιγγες των δανείων. Οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι ο καθαρός δανεισμός θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά στην καλύτερη περίπτωση κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά την επόμενη χρονιά πρέπει να αρκεστούν σε δάνεια 5 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή 2 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που χορηγήθηκαν φέτος".


(Μια παρατήρηση επί του τίτλου: λόγω του ότι δύο αρνήσεις συνιστούν κατάφαση, θα έπρεπε να γραφεί ως: "Ούτε το 2011 θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού". Το σημειώνω για να υπενθυμίσω ότι τα λεκτικά λάθη κοστίζουν βαθμούς, άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην διατύπωση των απαντήσεών μας στον διαγωνισμό).