Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Επαναξιολογήσεις

Για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουμε ασχοληθεί εκτενώς. Οπως διαβάζουμε:

"Moody’s: Υποβάθμιση τεσσάρων ιρλανδικών τραπεζών

Η Moody’s προχώρησε τη Δευτέρα στην υποβάθμιση τεσσάρων τραπεζών από την Ιρλανδία, ρίχνοντας μάλιστα δύο από αυτές στην κατηγορία «junk», προειδοποιεί μάλιστα και για επερχόμενη υποβάθμιση και ισπανικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Allied Irish Bank (που μετέφερε πάνω από 9 δισ. ευρώ σε κρατικό ίδρυμα που απορροφά τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού), την Irish Nationwide Building Society, Bank of Ireland, την EBS Building Society και την Irish Life & Permanent.

Η αξιολόγηση για αυτές τις τράπεζες αφορά τις καταθέσεις, την ευρωστία των τραπεζών και το χρέος (senior και junior).

Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος υποβάθμισε την Ιρλανδίας κατά πέντε μονάδες και την κατέταξε στην κατηγορία Baa1, δηλαδή τρεις πάνω από την κατηγορία «junk».

Η αξιολόγηση των τραπεζών επηρεάζεται από την αξιολόγηση της χώρας, εξηγεί ο οίκος και προσθέτει ότι «ο υψηλός βαθμός της συστημικής υποστήριξης από την κυβέρνηση έχει ως τώρα ελάφρυνε την πίεση από το πολύ πιο αδύναμο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών».

Παραταύτα, η Moody’s καλωσόρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το τραπεζικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, η Moody's προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει και ισπανικές τράπεζες, ενώ υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση βρίσκεται και το κρατικό χρέος".

"Οίκος Αξιολόγησης Fitch: Στο στόχαστρο των Διεθνών Οίκων και πάλι η Ελλάδα

Στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα. Οπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι μέσα στην εβδομάδα και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα καταφθάνει χριστουγεννιάτικη «έκπληξη» από τη Fitch, η οποία σχεδιάζει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Και αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση της Moody's, η οποία την περασμένη Πέμπτη έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της χώρας μας με «Ba1». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί στα μέσα του επόμενου μήνα.

Οι εκτιμήσεις αυτές που κατέκλυσαν την αγορά σήμερα και προκάλεσαν τη βουτιά του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 3,22% αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου. Πάντως, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για της Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται ήδη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bonds) οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Δημιουργεί ωστόσο αρνητική εικόνα για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί το άσχημο κλίμα για τη χώρα.

Πάντως, η αυστηρή στάση των διεθνών αξιολογητικών οίκων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ανάλογες προειδοποιήσεις αλλά και υποβαθμίσεις υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες και για άλλες περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ χθες έντονες ήταν οι φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, εκτοξεύοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το κόστος ασφάλισης (CDS) των γαλλικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της Ιρλανδία και μάλιστα κατά πέντε βαθμίδες στο Βaa1, από Αa2. Διατήρησε μάλιστα αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τη χώρα. Σύμφωνα με οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας, καθώς οι προοπτικές δυσχεραίνονται εξαιτίας της οικονομικής πορείας της χώρας.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η Moody's απείλησε και την Ισπανία, θέτοντας υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, την υφιστάμενη αξιολόγηση «Aa1» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με τον οίκο, το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011, πρόβλημα που μεγιστοποιείται εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών, συμβάλει στην προειδοποίηση της Moodys ως προς τη χώρα. Η Ισπανία θα χρειαστεί να αντλήσει 170 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων και των τραπεζών θα ανέλθουν περίπου στα 30 δισ. ευρώ και 90 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Moody΄s. Δεύτερο παράγοντα για την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, συνιστά η πιθανή, περαιτέρω άνοδος του δημόσιου χρέους της χώρας".