Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Περί των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Οπως διαβάζουμε:

" Η Ελβετία στον δρόμο που χάραξε η Κίνα
Πολλαπλασιάζει τα συναλλαγματικά αποθέματα, για να συγκρατήσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου

Βloomberg, Reuters

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στην Ελβετία από πέρυσι, με την κεντρική τράπεζα της χώρας (Swiss National Bank, SNB) να ακολουθεί στρατηγική ανάλογη του Πεκίνου, προκειμένου να επιβραδύνει την άνοδο του εγχώριου νομίσματος και έτσι να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της SNB έχουν τετραπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, στα 226,7 δισ. ελβετικά φράγκα ή 164,3 δισ. ευρώ, συγκρατώντας εν μέρει την άνοδο του νομίσματος.

Την ίδια ώρα, η SNB αυξάνει το ποσοστό των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε ομόλογα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της SNB, οι τοποθετήσεις σε ευρώ αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010 στο 64% του συνόλου από το 58% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες σε δολάρια υποχώρησαν στο 22% από 30%. Οι επενδύσεις της SNB σε κρατικό χρέος αναλογούν στο 84% της γενικής κατανομής των περιουσιακών της στοιχείων σε συνάλλαγμα.

Πλέον, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είναι έβδομη στην παγκόσμια κατάταξη των κεντρικών τραπεζών με τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βεβαίως, το χάσμα με την Κίνα, η οποία καταλαμβάνει την κορυφαία θέση στη λίστα, είναι τεράστια.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στο Πεκίνο υπολογίζονται στα 2,249 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν τον Μάιο αυτά της Ελβετίας είχαν φθάσει τα 261,9 δισ. δολάρια.

Αν και η SNB έχασε 14 δισ. ελβετικά φράγκα από την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος το πρώτο εξάμηνο, η στρατηγική αυτή φαίνεται πως αποδίδει σε μια οικονομία όπου, περίπου, το ήμισυ του ΑΕΠ απορρέει από τις εξαγωγές.

Τον Ιούλιο, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελβετία ενισχύθηκε σε ιστορικό υψηλό, ενώ άνοδος έχει σημειωθεί στις πωλήσεις της Swatch Group αλλά και του ηλεκτρομηχανολογικού ομίλου ΑΒΒ. Χωρίς την παρέμβασή της στην αγορά, η άνοδος του ελβετικού φράγκου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Διότι η κρίση στην παγκόσμια οικονομία, πέρυσι, και η συνακόλουθη αβεβαιότητα για την ισχύ της ανάκαμψης παροτρύνουν τη συντηρητική μερίδα των επενδυτών να επιλέγουν ασφαλείς λύσεις για τις τοποθετήσεις τους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το ελβετικό φράγκο ανήκει σε αυτήν τη «συνομοταξία» μαζί με τον χρυσό, η τιμή του οποίου έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 59% ανά ουγγιά. Η στρατηγική της SNB, όμως, φαίνεται πως έχει αναχαιτίσει την ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος στο 16% έναντι του ευρώ την ίδια περίοδο. Η δυνατότητα μιας κεντρικής τράπεζας να εκτυπώνει χρήμα, η έκθεση στις αγορές συναλλάγματος, μπορεί να οδηγήσει σε νέες απώλειες τη SNB από τη διαπραγμάτευση νομισμάτων, σχολιάζουν ορισμένοι αναλυτές της αγοράς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Παρά ταύτα, οι απώλειες των 14 δισ. ελβετικών φράγκων, οι οποίες αποδόθηκαν στην εξασθένηση του ευρώ, αντανακλούν μόλις το 5% του χαρτοφυλακίου της κεντρικής τράπεζας. Μετά την πτώση του ελβετικού φράγκου κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, αλλά πρωτίστως κατόπιν ενδείξεων για βελτίωση της οικονομικού τοπίου στη χώρα, εκτιμάται πως η SNB ίσως να μη συνεχίσει να συσσωρεύει μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος".