" H βρετανική λιτότητα πλήττει τους φτωχότερους
Bloomberg
Τριγμούς προκαλεί στη Βρετανία έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με την οποία οι κορυφαίοι ανεξάρτητοι ειδικοί στα φορολογικά αποφαίνονται ότι η πενταετής λιτότητα που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση θα πλήξει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά. Απορρίπτοντας απερίφραστα τον ισχυρισμό του κυβερνώντος συνασπισμού ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που προτείνεται να εφαρμοσθούν το 2010-14 ζημιώνουν περισσότερο τους πλούσιους, η έκθεση αναζωπυρώνει την πολιτική διαμάχη που ξεκίνησε με την κατάθεση του έκτακτου προϋπολογισμού, στις 22 Ιουνίου.
Το IFS χαρακτηρίζει τα μέτρα «αντιστρόφως προοδευτικά» (regressive), διευκρινίζοντας ότι κατόπιν ανάλυσης διαπίστωσε πως οι οικογένειες με παιδιά που ανήκουν στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού θα απολέσουν το 5% του καθαρού εισοδήματός τους, σε αντίθεση με λιγότερο από 1% που θα απολέσουν τα νοικοκυριά χωρίς συνταξιούχους και παιδιά του πλουσιότερου 10%.
Το IFS προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός έρχεται σε αντίθεση με τα «προοδευτικά» (progres-sive) σχέδια για το 2010-14 που κληροδότησαν οι Εργατικοί, βάσει των οποίων το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών θα επωμιζόταν το μεγαλύτερο βάρος.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η μεγαλύτερη αλλαγή στην πολιτική επιδομάτων του προϋπολογισμού είναι η απόφαση να συνδεθούν οι μισθοί με τον δείκτη τιμών καταναλωτή αντί εκείνου των τιμών λιανικής, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2011. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι τιμές καταναλωτή αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πληθωριστική εμπειρία των νοικοκυριών που λαμβάνουν επιδόματα είναι «αμφισβητήσιμο» κατά το IFS. Σημειωτέον ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ εκείνες των τιμών λιανικής κατά 4,8%.
Τη στήριξή του στην ανάλυση του IFS πρόσφερε το Εργατικό Κόμμα: ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, τόνισε ότι «οι αποφάσεις, όχι τα λόγια, είναι αυτές που μετρούν», ενώ εκείνος της Παιδείας, Εντ Μπολς, έκανε λόγο για «οικονομικό βανδαλισμό», που «θα καταστρέψει τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας μας».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως ο προϋπολογισμός είναι «προοδευτικός» -ήτοι επιβαρύνει περισσότερο τα πλούσια νοικοκυριά- και κατηγορεί το IFS πως «είναι επιλεκτικό και αγνοεί την επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στην ανάπτυξη και την απασχόληση, συμβάλλοντας π.χ. ώστε τα νοικοκυριά να μετακινηθούν από τα επιδόματα ανεργίας στην εργασία».
Τα σχέδια της κυβέρνησης αποσκοπούν σε μείωση του ελλείμματος από το ρεκόρ του 11% του ΑΕΠ, με κλιμάκωση του ρυθμού των περικοπών".